Namještaj i unutarnje uređenje zimskog vrta

Ukoliko nam zimski vrt posjeduje elegantan futuristički izgled onda se možemo bez daljnjega odlučiti za namještaj primamljivog ali neobičnog dizajna kao i što će u skladu biti i s sjenilima neobičnih boja.

Odlučimo li se ipak za rustikalan zimsko vrt sa drvenom konstrukcijom onda se trebamo prije odlučiti za ugodan i topao namještaj.

Ako nam zimski vrt ima elemente ''tiffany stakla'' (umjetničko staklo) onda i u unutrašnjosti možemo posegnuti za nekim ukrasnim komponentama i figurama (na primjer porculanske figurice i slični predmeti).

Osnovna misao vodilja

Koji sam ja tip, gdje se osjećam ugodno i što me čini sretnim! Planiram li uređenje zimskog vrta u skladu sa dosadašnjim dnevnim boravkom ili ću radije posegnuti za sasvim novim stilom. Hoću li se odlučiti za nešto sasvim moderno i ono što je u trendu ali čija će aktualnost potrajati samo neko vrijeme ili ću ipak urediti zimski vrt tako da mu detalji i izgled imaju ''neprolazan'' izraz.

Ovo su kriteriji o odrednice prema kojima biste Vi ili Vaš arhitekt trebali uređivati vlastiti zimski vrt. Ovdje je oaza u kojoj ćete realizirati vlastite ideje i u kojoj ćete se kasnije ugodno osjećati i odmarati.

Stil i boja konstrukcije zimskog vrta za koje se odlučimo već unaprijed određuju način na koji ćemo osjeniti cijeli prostor. Kakve ćemo biljke uzgajati, koji materijal za sjenilo odabrati, koju tendu postaviti, hoćemo li rebrenice ili žaluzine kupiti, za kojim dizajnom posegnuti – s obrascima ili univerzalni; boje – možda komplementarne ili u jednakim tonovima… mnogo je pitanja…

Atmosferu prostora definirat će kombinacija boja a vrlo je važno izabrati i odgovarajuće podne obloge. Materijali kao što su podne pločice, mozaici eruptivnih stijena (porphyr), gipsani odljevci ''terraccota'' granit, mramor, drvo, parket, laminat, pluto, tepih i itd – izbor je uistinu izniman. Jednostavno održavanje i čišćenje danas jamči većina suvremenih proizvoda pa stoga će presudan biti vlastiti ukus i korištenje.

Stambeni interijer

Na često spominjano pitanje o odgovarajućem stambenom interijeru nije jednostavno odgovoriti. Odgovarajući namještaj, uređaje i opremu za zimski vrt nećemo uvijek pronaći u specijaliziranim prodajnim kućama po povoljnim cijenama.

Jeftini distributeri ne drže uvijek do kvalitete i izdržljivosti opreme koju prodaju, stoga nakon kupovine jeftinih komponenti možemo ubrzo biti suočeni s izbjeljivanjem namještaja i materijala i mogli bismo biti ljutiti sami na sebe što se ''povoljan shopping'' baš i nije isplatio.

U principu najviše se preporuča nabavka općenito najomiljenijih klasičnih i ručno izrađenih elemenata namještaja – danas ih je na tržištu moguće pronaći u velikom mnoštvu, različitog dizajna, veličine i oblika.

]]>