Namještaj loše kvalitete više neće moći u Hrvatsku

HRVATSKA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva predlaže izradu nacionalne strategije dizajna, koja bi se bavila primjenom hrvatskog dizajna u domaćem gospodarstvu.

Pred Vladom će se koncem travnja naći operativni program razvoja drvne industrije. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković ističe da domaća drvna industrija sve teže drži korak s proizvođačima namještaja s Dalekog istoka. Prema Čobankovićevim riječima, nužno je i donijeti zakon o industrijskoj preradi drva i papira kojim bi se utvrdile institucionalne pretpostavke koje bi poduzetnike u drvnoj industriji potaknule na izvoz i visok stupanj finalizacije proizvoda od drva. Problem je, naime, što se u Hrvatsku uvozi nekvalitetan namještaj, jer carina ne provodi striktno Pravilnik o certificiranju namještaja. Ne postoje ni standardi kojima bi se stali na kraj uvozu takve robe, kaže Leo Begović, pomoćnik ministra gospodarstva. Stoga će se pristupiti izmjenama Pravilnika o ispitivanju kvalitete namještaja i dijelova za namještaj, kao i pitanju sigurnosti dječjih igrališta, što će se ugraditi i u zakon o industrijskoj preradi drva i papira. Očekuje se da će taj biti u funkciji razvoja i povećanja konkurentnosti domaćeg drvnog sektora te da potakne kvalitetnu proizvodnju, posebice finalnih proizvoda za domaće i inozemno tržište. Primjerice, tvrtka iz Međimurja izgubila je mogućnost izvoza drvenih ljestvi na slovensko tržište nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju jer nije imala EU normu (C markicu izvrsnosti).

Tatjana Jallard, direktorica Hrvatskog dizajn centra (HDC) kaže da dobar dizajn mora biti sastavni dio procesa planiranja, razvoja, upravljanja i proizvodnje. No hrvatskim proizvođačima o tome nedostaju znanja, a industrijskim dizajnerima, manjka praktično iskustvo u proizvodnji. Nedavno provedenim istraživanjem za Ministarstvo poljoprivrede, utvrđeno je da se čak 76 posto industrijskih dizajnera, kojih ukupno ima 175, bavi grafičkim dizajnom, poslom za koji nisu primarno educirani. Osim toga, Hrvatska ima samo 350 dizajnera, dok ih Mađarska, Poljska i Češka imaju 8000. Pedeset posto tvrtki iz drvnog sektora (Hrvatska gospodarska komora okuplja ih oko 1000) ne poznaje procese dizajna, a njih 30 posto misli da se bez njega može. »Stoga u Hrvatskoj, treba stvoriti uvjete za integraciju znanja o dizajnu u javni i privatni sektor, ali i izraditi nacionalnu strategiju dizajna«, zaključuje Jallard. Marinko Petković Izvor:www.Vjesnik.hr

]]>