Namještaj po mjeri najviše naručuju mladi bračni parovi za svoj prvi stan

OSIJEK – Mladi osječki poduzetnici Zvonko Kovač i Saša Podbarac, suvlasnici obrta “Drvos” za proizvodnju stolarskih proizvoda, novi su stanari Poduzetničkog inkubatora BIOS u čiji su se prostor uselili početkom srpnja prošle godine.

Nakon propadanja privatne tvrtke u kojoj su ranije radili, suvlasnici kažu kako su se između mogućnosti rada “na crno” te pokušaja započinjanja samostalne djelatnosti odlučili za otvaranje vlastitog obrta. Kako bi se što bolje osposobili za poduzetništvo završili su seminar “Započnite vlastiti posao” te izradili poslovni plan. Obrt “Drvos” proizvodi kompletan asortiman namještaja, od kuhinja, spavaćih i dječjih soba, dnevnog boravka do uredskog namještaja. Obrt trenutačno upošljava četiri djelatnika, a prema mogućnosti prostornog proširenja unutar BIOSA “Drvos” planira uposliti još jednog djelatnika budući da im je nužno potreban i skladišni prostor. “Zadovoljni smo rezultatima postignutim u prvih nekoliko mjeseci rada. Ostavili smo dobar dojam na kupce, o čemu svjedoči i podatak da smo s narudžbama popunjeni mjesec dana unaprijed. Do sada nismo zaprimili ni jednu reklamaciju za obavljeni posao, ponosno ističu suvlasnici Kovač i Podbarac. Obrt “Drvos” izrađuje namještaj po mjeri kako bi se idealno mogao uklopiti u postojeći stambeni prostor. Kupci mogu dobiti savjete oko dizajna i odgovarajuće boje namještaja u izboru od ponuđenih stotinjak vrsti boja.

Osim uredskog namještaja koji se izrađuje za tvrtke, u posljednje vrijeme namještaj po mjeri najviše naručuju mladi bračni parovi, za što je možda zaslužna i činjenica da se mnogo stanova kupuje na kredit. Cijene kuhinja, ovisno o veličini i opremljenosti, kreću se od tri do 20 tisuća kuna, spavaćih soba od tri do 10 tisuća kuna, a komoda koje su hit u opremanju dnevnih soba od 1.500 do 5.000 kuna. Proizvode se stolovi i stolice, kreveti te razne police za radne sobe. Namještaj se izrađuje od punog drveta, oplemenjene iverice i medijapana koji se može lakirati. “Po cijenama smo povoljniji od velikih proizvođača, no, velik problem predstavlja siva ekonomija jer, prema našim procjenama, u Osijeku ima 15-ak proizvođača koji rade na crno po raznim garažama, hodnicima i šupama. “Kod narudžbi uzimamo predujam za materijal, dok posao izrade namještaja, odnosno “ruke” naplaćujemo nakon završetka posla. Za manje novčane iznose ne tražimo avans. Do sada na naš rad nismo imali pritužbi, a nemamo problema ni s naplatom, ističe Saša Podbarac napominjući kako namještaj sami montiraju, dok je njegova isporuka u roku 14 dana od dana dogovora, a nekada i ranije. Autor: Lj.KOVAČEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>