Nastavlja se obnova Filozofskog fakulteta

OSIJEK – Prošle godine započeti radovi na uređenju zgrade Filozofskog fakulteta sada se nastavljaju. “Ovo je druga godina kako uređujemo Fakultet, a cilj nam je urediti ga temeljito i u cijelosti.

Radovi koji se sada obavljaju trebali bi biti završeni do 1. listopada, kada počinje nova akademska godina. No, time neće biti završeno kompletno uređenje, koje će trajati nekoliko godina”, kaže prof.dr.sc. Ana Pintarić, dekanica Filozofskog fakulteta. Podsjetimo, prošle je godine uređen velik broj učionica i nastavničkih kabineta, stare instalacije za električnu energiju zamijenjene su novima, a uređen je i dio sanitarnog čvora. U te je svrhe utrošeno 2,5 milijuna kuna. Dekanica Pintarić kaže da je cilj radova poboljšanje uvjeta rada studenata i profesora Filozofskog fakulteta te je stoga kupljena suvremena audiovizualna oprema, kao i namještaj za učionice. Trenutačno se radi na adaptaciji prostora unutar zgrade te popravaljaju, odnosno mijenjaju svi prozori i vrata na Fakultetu. Uređujemo prozore onoliko koliko nam to dopušta Zavod za zaštitu spomenika. Naime, prozori se ne mogu jednostavno izvaditi i zamijeniti suvremenim PVC prozorima, jer radi se o staroj zgradi iz 1893. godine godine, koja pripada spomeničkoj baštini grada. Stoga majstori skidaju trule letvice i stavljaju boju pod nadzorom konzervatora, objašnjava dekanica Pintarić.

Uz to, kompletno se mijenja sanitarni čvor na prvom katu, a postavit će se i sanitarni čvor za studente invalide. Također, bit će oličeno i uređeno još nekoliko profesorskih kabineta i učionica, a postavljena je i sjenica u dvorištu Fakulteta, prostor namijenjen za odmor studenata. Za radove koje izvodi tvrtka “Asbor” iz Osijeka, Filozofski fakultet je dobio od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta oko dva milijuna kuna. Dekanica Pintarić najavljuje nastavak radova sljedeće godine. Tada je planirano uređenje krova, pročelja, sanitarnih čvorova na drugom katu, kemijskih laboratorija te preostalih učionica i kabineta. Također, planira se preurediti svečana dvorana na drugom katu. Autor: V.LATINOVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>