Nautička luka Maslinica na Šolti

Arhitektonski projekt  nautičke luke Martinis Marchi u Maslinici na otoku Šolti tvrtke Arhidom d.o.o. iz Splita, dobitnik je ovogodišnje  CEMEX-ove graditeljske nagrade u kategoriji „Infrastrukturne građevine“. Graditeljska nagrada CEMEX dodjeljuje se za doprinos u unapređenju graditeljstva.
Nova ljepotica hrvatskog Jadrana, nautička luka u Maslinici, nalazi se na mjestu nekadašnjeg derutnog privezišta. Sastoji se od nekoliko funkcionalnih cjelina:  rekonstruirane šetnice ispred dvorca Martinis Marchi, nove šetnice dužine 120 metara, amfiteatra, poslovne građevine, te lukobrana.

Amfiteatar, najatraktivniji dio rive zauzima površinu od 230m2. Sam amfiteatar je orijentiran prema zapadu odnosno gleda na otočiće Saskinja i Polebrnjak i dalje prema otvorenom moru. Idejnim rješenjem amfiteatra i poslovne građevine dobio se oblik vala kako bi se postigla uvala na prostoru platoa rive koja se može koristiti za razna kulturna događanja.

U samom proširenju je osmišljena i izvedena ruža vjetrova koja je ugravirana na kamenoj ploči i položena na pod rive u oblogu od crnih kamenih kocaka čime se postiže izniman kontrast koji podiže atraktivnost cijelog prostora šetnice. Prilikom gradnje vodilo se računa da se u najvećoj mjeri ugrade domaći materijali, tako da je  udio domaće komponente  oko 95 posto.

Nautička luka u Maslinici, ima 50 vezova od kojih se na  njih 10 mogu vezati mega jahte.
Projekt nautičke luke je razvojni projekt i otvara velike mogućnosti zapošljavanja  i razvoja cijeloga mjesta Maslinice,  koja danas broji samo 110 stanovnika.

Informacije o tvrtci Arhidom d.o.o.

Tvrtka Arhidom d.o.o. iz Splita osnovana je 2007. godine. Zapošljava petero djelatnika, većinom ispod 35 godina. Direktor je Davor Hauptmann, dipl. ing. arh. U dosadašnjem radu tvrtka je sudjelovala na više domaćih i stranih arhitektonskih natječaja.

www.cemex.hr