“Ne rušite Lazaricu dok sudovi rade!”

SPLIT – Očajni stanari i vlasnici poslovnih prostora na Lazarici jednoglasno su uputili apel Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da se prestane s daljnjim rušenjem zgrade na Firulama dok se ne okončaju svi sudski postupci vezani uz ovu zgradu.

Čemu tolika žurba pri rušenju kad se na Ustavnom, Upravnom i Općinskom sudu vodi čak pet postupaka od kojih ni jedan nije okončan, zapitali su na zajedničkom sastanku u prostorijama Atrium Spalatuma ljudi čija je sudbina već mjesecima neizvjesna jer im Ministarstvo ne može dati odgovor na pitanje što se točno na Lazarici ruši. Ako se s rušenjem pričeka još tri mjeseca ili šest mjeseci, nema nikakve štete, ali ako se odlukom sudova ispostavi da do rušenja nije trebalo doći, tko će kupcima stanova jamčiti da će Atrium Spalatum, zbog troškova rušenja i eventualne naknadne sanacije, biti sposoban vratiti novce — pita se Vibor Čulić, odvjetnik Ivice Kukića, inače vlasnika trgovačkog centra “Victa”, koji je jedan od kupaca stanova na Lazarici.

Nadalje, apsurd je, kažu, da su svi kupci svoje stanove uredno uknjižili i platili poreze, čak su neki i dobili kredite na račun hipoteke na koju su založili stanove na Lazarici, što dokazuje njihovu legalnost. Nije im jasno kako država s jedne strane uredno izdaje papire na račun Lazarice, a s druge strane ta ista država, zajedno sa zidovima zgrade, nemilosrdno ruši njihove ušteđevine i sve ono za što su cijeli život radili. To je bio i glavni razlog zašto kupci stanova nisu i prije izišli u javnost.

Mi nismo nikakvi tajkuni i nikome od nas novci nisu pali s neba i nemamo mogućnosti ponovno kupovati stanove. Stambeno pitanje u principu se riješi jednom u životu, ako se i tad posreći. Mislim da nitko zapravo ne razumije kako se mi osjećamo u ovoj groznoj neizvjesnosti — žali se Virna Sasso, također jedan od kupaca. Od ukupno 74 stana koja su izgrađena na Lazarici, prema informacijama koje su nam dali stanari, minimalno je prodano 40-ak stanova, ali se pretpostavlja da ih ima i više.

Tomislav Baus, direktor tvrtke Atrium Spalatum, investitora Lazarice, i dalje tvrdi da je legalist te da je kupcima dužan ispuniti sve ugovorne obveze, a to je predati stan ili poslovni prostor ili vratiti uložena sredstva. — Ja više nemam moralno pravo ljudima zabraniti da se čuje i njihov glas. Lazarica se ruši zato što nije napravljena temeljna ploča na mjestu gdje je projektirana, ali ne iz nekog mog hira, nego iz tehničkih razloga, a to su bile podzemne vode. Pitam se jesu li onda svi građevinski stručnjaci koji su radili na projektu tukci. Objekt je samo redizajniran, ako je to moja greška, i nije izišao izvan gabarita — naglašava Baus. Inače, radovi na rušenju Lazarice i dalje ne posustaju, i tijekom svih ovih dana strojevi koji se nalaze na južnim etažama pomalo su otkidali dijelove ove sad već legendarne zgrade, a prema informacijama od stanara, dosad je u rušenju “stradalo” 18 stanova. Nikolina MORIĆ Izvor: Slobodna Dalmacja www.slobodnadalmacija.hr