Neće sindikat u moju butigu

ZADAR – Niti jedan od pet najvećih zadarskih poduzetnika nema sklopljen kolektivni ugovor sa svojim zaposlenicima!

Bilo da je riječ o trgovini, ugostiteljstvu ili građevinarstvu, tri dominantne i najutjecajnije branše u zadarskom gospodarstvu koje zapošljavaju najviše ljudi i prijavljuju najveću zaradu, radnička prava se reguliraju isključivo preko internih pravilnika. Iako poduzetnici tvrde kako se u tim pravilnicima pridržavaju odredbi granskih kolektivnog ugovora, uključujući i prosječne plaće, činjenično je stanje ipak drukčije. A ako već veliki poduzetnici, koji zapošljavaju više od sto ljudi, nemaju previše volje za pregovore sa sindikatima i potpisivanje kolektivnih ugovora, iluzorno je očekivati da će se o zaštiti radnika brinuti oni koji zapošljavaju puno manji broj radnika.

Prema službenim podacima Fine, na zadarskom je području registrirano ukupno 1.468 poduzetnika koji ukupno zapošljavaju 16.628 radnika. Samo “Sonik” i “Bakmaz”, dva najveća zadarska trgovačka lanca, zapošljavaju 250 ljudi. Unatoč tome, nemaju potpisani granski kolektivni ugovor niti sindikalne podružnice. Bez povjerenika i članstva, ni sindikat nema uvida u kojoj se mjeri poštuju radnička prava, međutim dovoljno ilustrativnom drže činjenicu da su svi pokušaji ulaska sindikata u te lance – neslavno propali! Dakako, radnicima nitko službeno nije zabranio organiziranje, međutim podatak da od 300 novih članova koji su pristupili sindikatu nijedan nije trgovac, dovoljno govori sam za sebe.

Nismo potpisali kolektivni ugovor, ali poštujemo sve odredbe granskog kolektivnog ugovora — rekao nam je Josip Bakmaz koji je nedavno demantirao informaciju kako njegovi trgovci na godišnji odmor mogu tek ako imaju tri godine staža u toj kući. Bakmaz je rekao kako se trude raditi po zakonu, plaćaju prekovremeni rad, omogućavaju redovito korištenje godišnjih odmora i kako se to sve može provjeriti u poslovnim knjigama. Kao i stranim lancima, prosječna plaća se kreće od 2.300 do 2.700 kuna. Inače, državni prosjek za plaću u trgovini iznosi 3.426 kuna.

Iako se u nekoliko navrata pregovaralo s vlasnikom Zvonimirom Nižićem, kolektivni ugovor nije sklopljen ni u “Jaderi” unatoč pritužbama radnika kako rade prekovremeno, a ne ostvaraju pravo ni na godišnje odmore, ni na slobodne dane. Plaće u “Jaderi” su, saznajemo, nešto veće nego u trgovini i kreću se oko tri tisuće kuna. Prema najnovijim informacijama, Nižić bi, “zahvaljujući” stalnim pritiscima, kolektivni ugovor ipak mogao potpisati, i to nakon ljetne sezone. Kad će se to dogoditi na poljoprivrednom dobru “Vrana” , koje je lani u veljači za 630 tisuća eura kupio bogati kalifornijski biznismen Steve Bubalo, nije poznato. “Vrana” je jedino poduzeće s kojim sindikat PPDIV-a još uvijek nije našao zajednički jezik kad je kolektivni ugovor u pitanju. Umjesto toga, plaće i obveze prema 110 radnika se izvršavaju na temelju zastarjelog i neprimjerenog pravilnika o radu još iz vremena kad je “Vrana” bila u stečaju.

Radnici uopće ne dobivaju obračune svojih plaća i platne liste iako smo to više puta tražili. Zato niti nemamo podatke o prosječnim plaćama, iako je poznato da su niže od prosjeka, pogotovo za nekvalificirane radnike kakvih je na “Vrani” najviše. Više smo puta pokušali intervenirati zbog toga, ali bez uspjeha. Na prekovremeni rad se nitko ne žali, što znači da se plaća, međutim plaća i ostale obveze se, unatoč tome što su redovite, isplaćuju po lošem pravilniku — kaže Marko Kožul, sindikalni povjerenik PPDIV-a za Zadarsku županiju. Ana VUČETIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr