Neispravna izolacija stan iznad pekare učinila neuvjetnim

PULA – Zbog problema koje imamo s pekarom Veruda već smo deset godina na sudu, no dosad se ništa nije riješilo, rekla nam je Nadia Kos, kći 81-godišnje umirovljenice Nerine Janko, koja živi u stanu iznad pekare u Tomasinijevoj ulici broj 15.

PULA – Zbog problema koje imamo s pekarom Veruda već smo deset godina na sudu, no dosad se ništa nije riješilo, rekla nam je Nadia Kos, kći 81-godišnje umirovljenice Nerine Janko, koja živi u stanu iznad pekare u Tomasinijevoj ulici broj 15. Kos navodi da je posljednje ročište na sudu bilo 9. ožujka te je tada doneseno rješenje prema kojem pekara treba biti zatvorena dok se ne poprave oštećenja u stanu uzrokovana njenim radom, a stanari moraju biti iseljeni dok traje adaptacija, no to još nije provedeno. Posljednje vještačenje je, prema zahtjevu Nerine Janko, vlasnice stana, bilo 7. ožujka te je tada na očevidu bila sudska vještakinja za graditeljstvo Lucilla Šmitran. »Prethodni očevid izvršen je 6. veljače 1998. godine te su tom prilikom opisana sva vidljiva oštećenja koja nisu sanirana, a u međuvremenu su nastala nova«, stoji u njenom nalazu. »Nova oštećenja odnose se na zidove sjeverozapadne sobe u vidu neugodne pojave crnih gljivica, koje nastaju na spoju hladnih i toplih površina, čineći takozvani hladni most. Mišljenja sam da se ova soba prekomjerno zagrijava uslijed rada pekare i da u dodiru s hladnim, sjevernim zidom pogoduje toj pojavi. Pregledom je uočeno da su sobna vrata jače rasušena, pukotine su veće, najveća ima debljinu od jednog centimetra. Daščani pod u hodniku je neravan, a vrata hodnika su iskrivljena, uslijed čega je puklo staklo.

Općenito, sva stolarija je oštećena i ne može se normalno otvarati«, stoji u nalazu vještakinje. »Sva opisana oštećenja nastala su zbog nedopuštene aktivnosti u prostorijama ispod stana Nerine Janko. Nekadašnji podrum, sada pekara, prilikom prenamjene prostora nije uređen prema pravilima građevinske struke. Bez zamjene drvene stropne konstrukcije betonskom pločom svaka je sanacija privremena i nepotpuna«, zaključuje Šmitran u svom izvješću. Nitko od sudskih vještaka nije došao utvrditi stanje stvari ni devet mjeseci nakon posljednjeg ročišta, navodi Nadia Kos. Miris svježe pečenih pekarskih proizvoda osjeća se i prilikom ulaza u stan, a kako nam je rekla Kos, situacija ljeti postaje nesnošljiva. – Ljeti se ovdje ne može izdržati, a temperatura dostiže i više od 50 stupnjeva Celzija. Između stropa pekare i poda stana nema betonske ploče, postavljena je samo gipsana ploča, a mirisi i para probijaju se kroz drveni pod. Štokovi su oštećeni, vrata se ne zatvaraju, a već su počele iskakati i utičnice, rekla je Kos. Navela je da para ulazi u stan i kroz cijev postavljenu u dvorištu pa se on zapravo devastira sa svih strana. Više o ovome na www.glasistre.hr

]]>