Neke funkcije RFID tehnologije

Zamijenila je bar kod u mnogim aplikacijama gdje optička vidljivost bar koda nije moguća.

Jedinstveni serijski broj zapisan je u microchip priključen na antenu. Ovaj transponder, tag ili identifikacijska oznaka, može odašiljati RF čitaču ili njime biti očitan. Čitač, koji također ima antenu, šalje radio valove koje tag čita. Postoje tri vrste tagova: aktivni, pasivni i polupasivni. Aktivni RFID tag sadrži u sebi bateriju koja napaja elektroničke sklopove i šalje signala čitaču. Pasivni RFID tag koristi energiju elektromagnetskog polja čitača za napajanje svojih elektroničkih sklopova. Microchip tada modulira signal koji tag vraća čitaču, a čitač pretvara signal u podatke za obradu na računalu.

Polupasivni tagovi koriste bateriju samo za napajanje, dok za odašiljanje signala koriste energiju čitača. Tehnološki napredak i promjene u globalnim sigurnosnim uvjetima čine RFID rješenja privlačnijim nego ikad. Ovih su godina značajan porast zabilježile aplikacije kontrole pristupa i praćenja osoblja, sigurnosti prijevoza roba, upravljanja lancima opskrbe, te pogotovo aplikacije na nivou nacionalne sigurnosti.

Kontrola pristupa i praćenje osoblja

Mnoge tvrtke koje se bave kontrolom pristupa nude RFID bazirana rješenja. Neke od njih sada nude RFID rješenja koja uključuju i opciju praćenja. Axcess International Inc. je razvio metodu praćenja osoblja i imovine koja je kritična za sigurnost tvrtke. Sustav, poznat kao Axcess ActiveTag System, djeluje tako da svakom zaposleniku dodijeli jedinstveni Axcess aktivni tag koji on nosi na sebi, što omogućava brzu autorizaciju ili zabranu pristupa određenoj osobi, te ujedno detektira neautorizirano osoblje u prostoriji.

Sustavi poput ovoga prate kretanje osoblja s jedne lokacije na drugu i mogu zabraniti pristup u slučaju da osoba nema dozvolu za ulaz. Ovakvi sustavi ujedno mogu u bilo koje vrijeme pratiti i identificirati osoblje u zgradi te na taj način točno voditi računa o tome tko je u zgradi, a tko nije u slučaju uzbune. Sve to radi bez ikakvih pritisaka na tipkala ili provlačenje kartica, sve se kartice mogu u bilo koje vrijeme očitati bez da se osoblje šalje na kontrolne točke radi očitavanja taga.

Sigurnost prijevoza roba

RFID sustavi dizajnirani za velika prijevozna sredstva od velike su pomoći za transportnu industriju. Zaštitarsko osoblje može postaviti tagove na vagone te pratiti njihovo kretanje od stanice do stanice duž njihove rute. Vagoni se mogu preusmjeriti u bilo koje vrijeme i isporuke preusmjeriti na drugo odredište bez posebnih naloga. Neki sustavi nude bežične tagove za nadziranje temperature, vlažnosti, atmosferskog tlaka, zračenja pa čak i nekih vrsta plinova.

Ovakvom je tehnologijom omogućeno praćenje temperature u hladnjačama, kako bi se osigurala kvaliteta njihovog sadržaja. Tvrtke AWID i Nedap nude tehnologiju koja kontrolira pristup parkiralištima putem tagova na samim vozilima. Ovakvi se sustavi mogu unaprijediti povezivanjem vozila za vozača, vučnog vozila za prikolicu, i/ili prikolice za teret, kako bi se osiguralo ne samo da je vozilu dozvoljen ulaz/izlaz, već da određeni teret odlazi točno određenim vozilom, te da je baš taj vozač ovlašten da to vozilo izveze. Ovaj je sustav jedna od metoda prevencije krađa.

Odjel za parkiranje i prijevoz Georgia Institut of Technology koristi modul lokacije vozila na dijelu svojeg voznog parka, a planiraju proširenje sustava na sve autobuse i trolejbuse u tekućoj fiskalnoj godini. Modul lokacije vozila šalje koordinate lokacije svakog vozila svakih 15- 25 sekundi. Sustav za praćenje integriran je u geografski informacijski sustav, koji određuje položaj vozila u zadano vrijeme i procjenjuje vrijeme dolaska vozila na svaku slijedeću stanicu.

Ne samo da sustav omogućava određivanje vremena i rute vozila, nego i pruža podršku svim korisnicima i vozilima. Prema Davidu Williamsonu, pomoćniku direktora za transport, sustav ima dva ključna obilježja. Prvo i osnovno je podrška korisnicima. Sustav pruža putnicima najbitnije informacije – vremena dolaska na stanice, tako da se putnici mogu organizirati u prelascima na druge rute. Drugo, glavni cilj je pouzdanost prijevoza, a to znači prijevoz na vrijeme. Ovaj sustav omogućava efikasnu kontrolu, mjerenje i koordinaciju prijevoza u svrhu točnosti i pouzdanosti.

Upravljanje lancima opskrbe

Wall-Mart je sredinom 2003. godine zatražio od svojih 100 najvećih dobavljača postavljanje RFID tagova na sve proizvode do 01.01.2005. Wall-Mart na taj način nastoji pratiti pakirane proizvode bez da otvara kutije u kojima su pakirani, kako bi izbjegli situacije u kojima ne znaju gdje se nalazi roba (poslana na krivo odredište, čeka u skladištu…), što predstavlja pravu noćnu moru za tako veliku kompaniju. Tako ne samo da prestrukturira način poslovanja, već i usmjerava svoje dobavljače u pravom smjeru.

Wall-Mart opstaje na tržištu kao jeftina alternativa u lancu daljnje prodaje. Prema Christy Gallagher, glasnogovornici Wall-Marta, ne samo da prvih 100 dobavljača radi na postizanju cilja, već je i 37 dobavljača dobrovoljno pristupilo projektu. Mnoge su tvrtke poput Gillete, Hewlett-Packard, Kimberly-Clark, Sara Lee i Johnson&Johnson odradile već velik dio posla. Svaka tvrtka ima svoju metodu pristupa problemu i Wall-Mart razumije da one možda neće moći postaviti tagove na 100% svojih proizvoda, ali sve shvaćaju prednosti korištenja RFID-a na ovaj način. Helwett-Packard na primjer koristi tagove u svojim internim procesima, čime povećavaju produktivnost svoje vlastite isporuke.

Randy Dunn, direktor prodaje i marketinga ADT Security Systems, kaže kako je tvrtka u punom angažmanu oko posla s najvećim dobavljačima Wall-Marta. Naglašava da te tvrtke moraju napraviti tri stvari: prikupiti podatke, obraditi ih i upotrijebiti na drugačiji način nego su to do sada činili. ADT pomaže tvrtkama u prikupljanju podataka i upućivanju na način najefikasnije primjene tagova. Svega nekoliko dobavljača nije prihvatilo Wall-Martovu preporuku, a samo je jedan odlučio investirati u vlastito rješenje prije nego u preporučenu RFID infrastrukturu.

Osobna sigurnost i zaštita

Pitanja osobne sigurnosti, uključujući upotrebu detektora opremljenim RFID tagovima, od glavnog su interesa za mnoge institucije koje razvijaju senzore i senzorsku tehnologiju. Centar za detekciju i ispravnost prehrambenih artikala sveučilišta Auburn (na tom području radi od 1995. godine) razvija tagove veličine poštanske marke (STag) koji će koštati svega 0,1US$. Prema riječima dr. Brian Chin-a, direktoru centra, ti će se tagovi moći postaviti na proizvode od svježeg mesa te radiofrekvencijskim putem slati informacije o stanju desetaka senzora.

Radi sigurnosti potrošača, ti će senzori mjeriti temperaturu, brojnost bakterija te pratiti kemijske i druge promjene. Ovi senzori pružaju prehrambenoj industriji mogućnosti praćenja informacija o izvoru hrane, datumu prerade, transporta i još niza programabilnih parametara. Područja primjene RFID STagova daju se proširiti i na proizvode u plastičnoj ambalaži, poput napitaka, mesa u marketima i sl.

Po pitanju razvoja ove tehnologije sveučilište Georgia Institute of Tehnology također spada u vrh. Odjel prehrambene tehnologije Georgia Tech Research Institute, na čelu s J. Craig Wyvilllom trenutno radi na definiranju ograničenja postojeće RFID tehnologije u slučajevima proizvoda koji sadrže veliku količinu vode ili pak problemima koji nastaju kad se proizvod označen jednim tagom pakira u kutiju označenu drugim tagom. Naime, i metal i voda mogu utjecati na RF signal.(D.S.)

Izvor: Stručni časopis Security-info www.security-info.biz/hr/

]]>