Nekretnine na malim otocima – prvo državi

HRVATSKA – Vlasnici nekretnina na malim, povremeno nastanjenim ili nenastanjenim otocima ubuduće će prije prodaje na slobodnom tržištu imati obvezu svoje nekretnine ponuditi državi na otkup.

Kupnja za 30 dana Ako tijelo nadležno za upravljanje imovinom Republike Hrvatske u roku od 30 dana ne prihvati ponudu, vlasnici će nekretninu morati punuditi na prvokup županiji, a potom i gradu, odnosno općini na čijem se teritoriju nekretnina nalazi. Tek ako ni oni ne konzumiraju svoje pravo prvokupa, vlasnik će svoju nekretninu moći prodati na slobodnom tržištu, ali po cijeni ne manjoj od one koju je prethodno ponudio državi i jedinicama lokalnim samouprave – osnovna je novina iz Prijedloga izmjena Zakona o otocima o kojemu je u srijedu raspravljao Sabor. U slučaju da vlasnik proda nekretninu, a ne postupi onako kako je propisano zakonom, kupoprodajni ugovor koji će sklopiti u potpunosti se smatra ništavnim. Ako pak vlasnik odluči prodati nekretninu na otočiću na kojem nije utvrđena granica pomorskog dobra, on će prije realizacije kupoprodaje od županijskog povjerenstva za granice morati zatražiti utvrđivanje te granice. Tada će rok za očitovanje države teći od dana pravomoćnosti akta o utvrđenoj granici pomorskog dobra.

Po tržišnim cijenama Pravom prvokupa malih otoka država želi izbjeći mogućnost da milijunski iznosi, po kojima se na globalnom tržištu nekretnina nude nenastanjeni hrvatski otoci, posebno oni sa svjetionicima, ponukaju vlasnike na nekontroliranu rasprodaju ovih atraktivnih lokacija strancima. Zauzvrat, vlasnicima nudi naknadu u visini “tržišne cijene nekretnine” koja se, prema slovu zakona, formira na temelju ponude i potražnje koja postoji na tržištu. M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ Izvor: www.SlobodnaDalmacija.hr

]]>