Nema prostornih ograničenja za antene jer nije dokazano da su štetne za zdravlje

UMAG – U Prostornom planu Istarske županije navedeno je da bazne stanice za GSM mreže u pravilu treba postavljati izvan naselja, na izdvojenim lokacijama s osiguranim kolnim pristupom.

Antenski stupovi koji niču kao gljive poslije kiše, zasad i dalje neophodni za omogućavanje mobilne telefonske komunikacije, ali prava šaka u oko u krajoliku, sve su češća tema poziva koje (i) novinarima upućuju stanovnici mjesta u čijoj se blizini oni podižu, a prvi je razlog strah od štetnog zračenja. Jedan smo novi slučaj zabilježili na području Umaga, kraj naselja Matelići.. Tamo je prije približno mjesec dana nasred livade do koje je prokrčen put, na betonske blokove učvršćen crveno-bijeli stup T-Mobilea, udaljen 200-tinjak metara od prvih kuća. Kako do njega stići, doznali smo od jednog mještanina koji nam je rezignirano rekao da i sa suprotne strane nad Matelićima »bdije« jedna antena. »Sigurno da smeta, makar taj novi stup mi ne vidimo jer je s druge strane brežuljka i sakriven gražom, ali ljudi se boje da to zrači«, rekao je. Nisu se nikome radi toga žalili, a i ne znaju odakle bi počeli, kaže on.

Puno poduzetniji su nedavno bili mještani Babića, koji su najprije gradskoj upravi dostavili peticiju protiv antene za koju kažu da je preblizu naselja, a zatim kamionima i bagerima zatvorili put prema gradilištu bazne stanice, nakon čega su izvođači odlučili stati, ali samo dok ne stigne građevinska dozvola. Za matelićansku antenu prvu smo informaciju zatražili u nadležnom Uredu državne uprave u Bujama, gdje smo doznali da je jedini zahtjev za lokacijsku dozvolu »za postavljanje osnovne postaje pokretnih komunikacija« na tom području zaprimljen 28. srpnja. Zahtjev se odnosi na česticu u privatnom vlasništvu za koju je sklopljen ugovor o pravu građenja, dok postupak za izdavanje dozvole još nije ni pokrenut. Tek slijedi prikupljanje posebnih uvjeta, suglasnosti i mišljenja, a budući da u gradskom prostornom planu nema ograničenja vezanih za ovu problematiku, Grad Umag su dužni obavijestiti i on se može očitovati o izdavanju dozvole jedino ako je vlasnik neke od susjednih parcela. To je potvrdila i gradska pročelnica za urbanizam Vida Ferlin, ali i dodala da su s državnim uredom dogovorili da ih izvještavaju o svim postupcima izdavanja dozvola za objekte od javnog interesa.

»Točno je da u našem prostornom planu nema posebnih ograničenja vezanih za udaljenost antena od naselja i to zato što ih nemamo na čemu temeljiti, jer nije dokazano da su štetne za zdravlje«, objasnila je. Svoj negativni stav o njihovom postavljanju zasad mogu opravdati eventualno narušavanjem zaštićenih prirodnih i arhitekturnih cjelina, kaže ona. Budući da o tom slučaju još nisu imali saznanja, rekla je da će na teren poslati komunalne redare i izvijestiti građevinsku inspekciju. Iz T-Mobileovog ureda za odnose s javnošću stigao nam je odgovor u kojem kažu da se radi o pokretnom antenskom stupu koji su postavili »nakon brojnih korisničkih upita, a u svrhu omogućavanja kvalitetnih usluga mobilne komunikacije na širem području naselja Matelići i dionice Istarskog ipsilona«. Ističu da će stup osigurati nužnu razinu signala do izgradnje stalne, odnosno fiksne postaje mreža pokretnih komunikacija za koju su i zatražili dozvole te da je upravni postupak pokrenut samim zaprimanjem zahtjeva za lokacijsku dozvolu u nadležnom tijelu.

U nastavku odgovora naglašavaju da međunarodni standard za ograničenje izloženosti vremenski promjenjivim električnim, magnetskim i elektromagnetskim poljima koji je prihvatila Svjetska zdravstvena organizacija primjenjuje i T-Mobile, a u usporedbi s tim standardima hrvatski su pravilnici čak dva i pol puta stroži. U Prostornom planu Istarske županije navedeno je da bazne stanice za GSM mreže u pravilu treba postavljati izvan naselja, na izdvojenim lokacijama s osiguranim kolnim pristupom. Nije ih moguće locirati u neposrednoj blizini građevina ili kompleksa zaštićene kulturne baštine, ali u nedostatku adekvatne zone izvan naseljenih mjesta postavljanje je moguće na rubnim neizgrađenim dijelovima građevinskih područja i moraju biti niže od najviše građevine u naselju. Najmanja udaljenost takve antene od postojećih ili planiranih objekata ne smije biti manja od njene visine. Kako je rekao pročelnik Odjela za prostorno planiranje Josip Zidarić, to su samo smjernice, a na općinama i gradovima je da ih razrade u svojim prostornim dokumentima. K. FLEGAR Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr