Nema razloga za povećanje cijene struje za domaćinstva

RIJEKA – »Vrlo je važno naglasiti da HEP treću godinu posluje pozitivno i uspješno i da nema razloga za povećanje cijene električne energije za domaćinstva.

Mislim da je to dobra vijest na početku ljetnih mjeseci, što jamči dobru turističku sezonu, neovisno o Svjetskom nogometnom prvenstvu«, kazao je premijer Ivo Sanader prilikom puštanja u rad nove trafostanice Dunat na otoku Krku koja je dio elektroenergetskih objekata programa »Krk«, a daljinski je vođena iz Rijeke. Ukupno instalirana snaga nakon završetka gradnje programa »Krk« na otoku iznosi 80 megavata, što je povećanje od 90 posto. Investicija je vrijedna 84 milijuna kuna, a gradnja je trajala oko dvije godine. Radove su u potpunosti izvele domaće tvrtke, a u trafostanici je instalirano 70 posto domaće opreme. Nova trafostanica osigurava pouzdanu opskrbu električnom energijom postojećih kupaca te nesmetani daljnji razvoj turističke privrede i ukupnoga gospodarstva na Krku. Sanader je naglasio da je Krk prvi od otoka s najbržim rastom potrošnje električne energije u Hrvatskoj, pa je nova trafostanica iznimno važna jer rješava problem napajanja južne strane Krka. »Rast potrošnje električne energije u Hrvatskoj je gotovo dva puta veći od europskog prosjeka, a to pak svjedoči o domaćem gospodarskom rastu«, kazao je Sanader. Premijer je čestitao Upravi HEP-a što je, bez obzira na brojne probleme, uspjela sagraditi nove infrastrukturne objekte, povećati svoje kapacitete a da istodobno nije povećala i cijenu električne energije.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak kazao je da su temeljni problemi u opskrbi električnom energijom Krka vrlo slični onima koje posljednjih godina pogađaju gotovo cijelu obalu – iznadprosječno povećanje potrošnje električne energije koje je na Krku više od pet posto godišnje, dok je hrvatski prosjek 3,8 posto. Osim toga, Krk bilježi iznadprosječan porast broja novih priključaka na mrežu, što povećava vršno opterećenje. U 2005. na Krku je izvedeno više od 500 novih elektroenergetskih priključaka, što je četvrtina svih priključaka u županiji. Na otoku je prije gradnje elektroenergetskih objekata iz programa »Krk« maksimalna potrošnja električne energije iznosila 36 megavata te gotovo dosegla ukupnu instaliranu snagu od 44 megavata, pa je u pitanje došlo i udovoljavanje svim zahtjevima za izdavanje suglasnosti za nove priključke, kao i mogućnost rezervnog napajanja u slučaju većega kvara. Najavljujući obnovu elektroenergetske mreže PGŽ-a, program »Rijeka«, Mravak je kazao da je program »Krk« dio većeg programa gradnje i obnove elektroenergetske mreže na cijelom području PGŽ-a, prema kojem se u idućih nekoliko godina planira gradnja trafostanice Turnic i Zamet, rekonstrukcija trafostanica Rijeka i Pehlin, gradnja novog regionalnog dispečerskog centra, gradnja trafostanice Mravinci u industrijskoj zoni Kukuljanovo, elektroenergetskih objekata za potrebe na autocesti Rijeka-Zagreb i Rijeka-Žuta Lokva te realiziranje programa prijelaza na 20 kilovata grada Rijeke i okolice. Vrijednost radova za program »Rijeka« iznosi 415 milijuna kuna. Mravak je najavio dovršetak gradnje četiriju elektrana do 2008. [Ljiljana Pandža] Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>