Nema više građevnih dozvola za rašku obalu?

RAŠA – Trenutno je na Labinšćini Raša jedina općina bez prostornog plana, a svi su zakonski rokovi za njegovo usvajanje već odavno istekli. Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja još nije produžilo rok od 31. prosinca 2005. godine za izradu tih osnovnih dokumenata jedinica lokalne samouprave, propisanih Zakonom o prostornom uređenju.

Njime se, među ostalim, nalaže i da općine i gradovi u zaštićenom obalnom području, među kojima je i Raša, moraju usvojiti taj dokument najkasnije u roku od deset mjeseci od dana stupanja na snagu izmjena Zakona, odnosno do svibnja protekle godine. Za prekoračenja zasad nije bilo sankcija, a vjerojatno ih neće ni biti, iako bi mnogi, ako je suditi po posljednjoj sjednici raškog Vijeća, željeli da se vodstvo Općine malo trgne. Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi navodi da će Vlada raspustiti predstavničko tijelo na prijedlog Državnog ureda za upravu ako u zakonom određenom roku ne donese prostorni plan. Međutim, time bi nastali veliki troškovi, jer Raša u Hrvatskoj nije jedina koja prostorni plan donosi već gotovo desetak godina. Sve općine bez obale na Labinšćini, za koje je vrijedio rok do lanjskog prosinca, usvojile su planove na vrijeme. Nedešćina ga je usvojila u drugoj polovici 2005., dok je onaj pićanski stupio na snagu u »pet do podne«, nakon Božića.

Jedino Raša, koja je posao dodijelila Urbisu 72, kaska za njima, premda Knapić nikad nije jasno obrazložio čemu toliko kašnjenje. Jedna od posljedica isteka roka za donošenje planova, koju će građani možda najizravnije osjetiti, jest nemogućnost primjenjivanja starih planova. To znači, potvrdili su nam u labinskom Uredu za prostorno uređenje, da se u obalnom pojasu Raše do daljnjeg više ništa ne može graditi. Ako Ministarstvo ne pošalje upute ili produži rok, svi zahtjevi za građevnim dozvolama iz Raše stavljaju se »na led«. Teško je reći koje će veće projekte to najviše usporiti, jer se dosad niti jedan nije ostvario od Bršice do Sv. Marine, no sada već i same najave gradnje vodovoda ili marine u Tunarici izgledaju smiješno. K. S. REISMAN Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>