Neprobojno staklo neće zaustaviti pljačkaše

HRVATSKA – Upravo je regulativa o neprobojnom staklu iz MUP-a ocijenjena kao najopasnija jer bi takvo staklo štitilo samo zaposlenike, a ne i klijente što bi dovelo do povećanja mogućih talačkih kriza a i same razbojnike potaknulo da korištenje razornijih vrsta oružja.

Regulativu o poslovnicama sa više ili manje od pet zaposlenih također iz banaka nazivaju nedorečenom dok u MUP-u ističu da su u 224 inspekcije u devet mjeseci ove godine utvrdili 1015 slučajeva nepravilnosti u novčarskim institucijama. Problem ovakve situacije je prije svega politički i sociološki, a tek onda policijski jer je kriminalitet prvenstveno društvena pojava. Sustav sigurnosti je u cjelini vrlo spor stoga ga treba reorganizirati i reaktivirati što znači potpunu reorganizaciju dužnosti tajnih službi koje se trebaju početi baviti organiziranim kriminalom kao dijelom nacionalne sigurnosti, kakva je praksa u zemljama razvijene demokracije već uobičajena. Sama pljačka nije čin samostalnoga strijelca nego je pomno isplanirana i iza samog čina stoji čitava strategija. Prilikom svakog takvog napada poanta je da što kraće traje a sve izvan tog okvira pripada skupini atipičnih razbojstava koja uključuje uzimanje talaca, veću kriminalnu energiju te relativno visok plijen. Upravo takva atipična razbojstva često završavaju kaznenom djelatnošću počinitelja te dolazi do mogućih ozlijeda pa čak i smrti jednog ili više sudionika. Primjeri su nedavna pljačka FINA-e u kojoj su poginula dva policjaca te još recentnija pljačka pošte u Botincu u kojem su dva pljačkaša usmrćena a jedan teško ozlijeđen što je izazvalo salve pitanja oko toga je li sve učinjeno da bi se takav ishod spriječio.

Video nadzor Počinitelji kaznenog djela razbojstva najčešće su osobe već pozate policiji po drugim kriminalnim radnjama a zajednička im je osobina da – redovito precjenjuju vrijednost samog plijena. S obzirom da razbojstvo predstavlja ekstremnu životnu situaciju, te je moguće izazivanje posttraumatskog stresa kod same žrtve potrebno je ustanovljavanje mjera koje će smanjiti eventualnu dobit počinitelja, koje će otežati pristuo samom cilju te koje će povećati sigurnost uhićenja počinitelja. Među takvim mjerama već su poznati video nadzor za koji je važno da bude što kvalitetniji, dobar protuprovalni i protuprepadni sustav, kontrola pristupa za osoblje, manji promet novca te formalni nadzor u vidu zaštitara i policije. Također je nužno osigurati dobro upoznavanje svih zaposlenika određene institucije o ponašanju uslijed eventualne pljačke te mjerama opreza koje se poduzimaju uslijed same sumnje da bi do toga moglo doći. Izvor: www.poslovni.hr

]]>