Nezaposlenost smanjena za 5,5 POSTO

ZAGREB – Na kraju ožujka ove godine bilo je oko 17.000 ili 5,5 posto manje nezaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine, podaci su iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, stoji u Biltenu Hrvatske narodne banke.

Trend smanjenja nezaposlenosti započeo je još početkom prošle godine, a na kraju ožujka bilo je registrirano 311.300 nezaposlenih osoba, što je 2300 manje nego na kraju veljače. Godišnja stopa rasta prosječne realne bruto plaće isplaćene ožujku iznosila je tri posto, što je za 1,8 postotnih bodova više od prosječnog godišnjeg rasta realnih bruto plaća u cijeloj 2005. godini. Zbog djelovanja porezne progresije, rast prosječne realne neto plaće bio je nešto manji i njezina je godišnja stopa rasta iznosila 2,1 posto. Godišnja stopa rasta potrošačkih cijena također je porasla, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Najveći doprinos povećanju ukupnog indeksa potrošačkih cijena u travnju, koji je porastao s tri posto u ožujku na 3,5 posto u travnju, dalo je poskupljenje odjeće i obuće, te nešto manje naftnih derivata. Dok je u prva tri mjeseca 2005. godine fizički obujam industrijske proizvodnje kontinuirano ubrzavao, ove godine je stanje drugačije. U siječnju je rast iznosio 4,4 posto, u veljači se ubrzao na 7,2 posto, dok se u ožujku usporio na 4,3 posto. Zbog takvog se kretanja, ističu u Biltenu, znatno snizila i kumulativna godišnja stopa rasta što upućuje na znakove stagnacije industrijske proizvodnje. Kako se u prvom tromjesečju ove godine ubrzao rast uvoza netrajnih dobara, moguće je da je domaća proizvodnja supstituirana uvozom iz inozemstva. Najznačajnija industrijska djelatnost, prerađivačka industrija, u ožujku je porasla za 4,5 posto na godišnjoj razini, prema sezonski prilagođenim podacima. Najveći doprinos tom rastu dale su izdavačka i tiskarska djelatnost te proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda.

Fizički obujam radova u građevinarstvu, mjeren izvršenim efektivnim radnim satima na gradilištima, snažno je rastao u siječnju i veljači, kad je zabilježena kumulativna stopa rasta građevinske djelatnosti od 15,1 posto godišnje. Najviše raste izgradnja zgrada, a visoke stope rasta zabilježene su i za izgradnju ostalih građevina. Prema sezonski prilagođenim podacima u ožujku je rast noćenja turista iznosio 3,8 posto, a rast njihovih dolazaka 5,4 posto godišnje. Tijekom prva četiri mjeseca kuna je ukupno ojačala prema euru za 1,1 posto. Na aprecijaciju kune utjecali su nastavak financiranja domaće kreditne aktivnosti banaka sredstvima pribavljenim u inozemstvu te priljev deviza od inozemnog zaduživanja poduzeća. Od siječnja do ožujka 2006. ukupan robni izvoz iznosio je 2,3 milijarde dolara, a istodobno je uvoz dosegnuo 4,7 milijarde dolara. Robna razmjena rezultirala je godišnjim rastom vanjskotrgovinskog deficita od 13,5 posto. Iako vanjskotrgovinski deficit raste, zabilježeno je znatno ubrzanje izvoza, pa je tako ostvaren godišnji rast od 26,2 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 5,3 posto. Najviše se izvozilo brodova, a osim njih rastu izvoza je doprinijelo i izvoz nafte i naftnih derivata. Prema podacima HNB-a ukupni dug središnje države na kraju veljače 2006. dosegao je 107 milijardi kuna, što je za 252,2 milijuna kuna više nego na kraju 2005. Rast je ostvaren i u prihodima konsolidirane središnje države. U prva dva mjeseca 2006. prikupljeno je 14,4 milijarde kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje od 13,5 posto. Glavni razlog tomu je iznimno snažan rast prihoda od poreza na dodanu vrijednost, koji je dosegnuo 31,5 posto, dok je godinu prije iznosio 5,8 posto. Relja Dušek Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>