Nijemci počinju s gradnjom triju vjetroelektrana u Hrvatskoj

SAARBRÜCKEN – Nakon dugogodišnje suradnje s Bavarskom te nedavno uspostavljene suradnje s Baden Wurtembergom ministar gospodarstva Branko Vukelić jučer je s gospodarskom delegacijom posjetio pokrajinu Saarland s kojom se također namjerava uspostaviti čvršća gospodarska suradnja.

Riječ je o najmanjoj, ali iznimno gospodarski dinamičnoj njemačkoj pokrajini, koja posljednjih godina ostvaruje najbrže stope rasta od svih njemačkih pokrajina, te koja je provela nužna restrukturiranja od bazične industrije čelika prema automobilskoj industriji, informacijskim tehnologijama, biotehnologiji i logistici. Ministar Vukelić i Hanspeter Georgi Porezni sustav Ministar gospodarstva Vukelić pozvao je gospodarstvenike iz Saarlanda na ulaganja u Hrvatsku, za koju je rekao da nije samo lijepa turistička destinacija nego i pouzdan partner za investitore. Predstavnici saarlandske gospodarske komore pohvalili su nekoliko prednosti Hrvatske za ulagače, a između ostalog smatraju da je porezni sustav u Hrvatskoj bolje organiziran nego u Njemačkoj. To je na sastanku u tamošnjoj komori rekao Herman Gotzinger, zamjenik glavnog direktora industrijsko-trgovinske komore Saarlanda. Vukelićevi pomoćnici Leo Begiović i Slobodan Mikac na gospodarskom danu održanom u tamošnjoj komori iznijeli su konkretne mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, pri čemu je Mikac kao sektore u kojima postoje znatne mogućnosti napretka izdvojio proizvodnju namještaja, automobilsku industriju, informacijske tehnologije, promet i biotehnologija. Begović je pak govoreći o lokacijskim prednostima za ulagače izdvojio mogućnost ulaganja u 255 poduzetničkih zona cjenovno konkurentnih za ulagače. Primjerice, u poslovnoj zoni u Prelogu četvorni metar potpuno infrastrukturno opremljenog prostora stoji 2,5 eura.

Projekti pokrajine Osim s predstavnicima saarlandske industrijsko-trgovinske komore, ministar Vukelić susreo se i s ministrom gospodarstva i rada Saarlanda Hans-Peterom Georgijem, a tom prilikom hrvatskoj delegaciji przentirani su strateški projekti pokrajine Saarland, koji uključuju i program “Ofenziva za poticanje poduzetništva”. Tijekom susreta dvojice ministara više puta ukazano je na dobru suradnju, kao i njemačku potporu Hrvatske, a moglo se čuti i da postoje konkretni ulagački planovi njemačke strane u Hrvatskoj u idućim godinama. Primjerice, za iduću godinu planira se gradnja vjetroelektrane kod Senja u suradnji rovinjske Valalte i njemačkog partnera Wallenborn Projekt Entwicklung. Ista tvrtka planira i izgradnju vjetroelektrane Ćićarija u Istri, a treća bi se vjetroelektrana gradila u Mazinu na području Gračaca. Projekti bi ukupno bili vrijedni 230 milijuna eura. Izvor: www.poslovni.hr

]]>