Nijemcima prodavali ruševni Dom mladeži

SPLIT – Još uvijek nedovršeni objekt pohodili su njemački državljani, navodno radi kupnje. Uza sve probleme s Domom, gradskoj vlasti kao da nije u interesu da se mladi bave kulturom, kaže Željko Hajsok, voditelj Udruge “Hram”

Članovi Udruge “Hram”, korisnici dijela prostora u Domu mladeži, neugodno su se iznenenadili kada su nedavno zatekli četvero njemačkih državljana u pratnji djelatnice jedne splitske agencije za prodaju nekretnina koji namjeravaju kupiti objekt. — Ljudi su razgledavali prostor, a djelatnica agencije je rekla da su gospoda došla kupiti prostor. Na moje inzistiranje na tome da se predstave, naglo su se pokupili. Uza sve probleme koje imamo, još nam samo nedostaje da ga neki stranac kupi. Vladajućim gradskim strukturama kao da nije u interesu da se mladi bave kulturom — ističe Željko Hajsok, voditelj “Hrama” Radnika ni na vidiku. Iako je još za početak ljeta najavljen završetak obnove amfiteatra u Domu mladeži, vrijedne 2 miljuna kuna, te konačno useljenje korisnika, prostor u Savskoj samo dijelom nalikuje na gradilište, jer radnika nema na vidiku. Budući da tehnički i sigurnosni uvjeti nisu ostvareni, amfiteatar će možda zaživjeti tek u jesen, kada se planira održavanje “Split Film Festivala”. U sklopu kapitalnih projekata koji će se financirati od gradskih obveznica nalazi se i Dom mladeži na koji se planira utrošiti još 6 milijuna kuna u iduće dvije godine.

— Prostor je u vlasništvu Grada i nema nikakvog govora o prodaji. Na uređenje malog amfiteatra utrošili smo 2 milijuna kuna, no još je potrebno oko 700 tisuća kuna kako bi se provela struja za koju smo dobili suglasnost od HEP-a — pojasnila je Tamara Visković, članica splitskog Poglavarstva zadužena za kulturu. Središte mladih Uz sanaciju krova, gdje su i antene mobilnih operatera koje treba ukloniti, prostoru je potrebna zvučna izolacija, pozornica, tribine … — Krov je građevinski djelomično saniran, a za potpunu rekonstrukciju nužno je mnogo više novca – kazala je Tamara Visković. Izvor: www.SlobodnaDalmacija.hr

]]>