Niskoenergetska kuća – Štedljiva kuća

Sanjate li o komfornoj kući ili stanu koji ima minimalne energetske troškove, ekološki je prihvatljiva te si ju možete priuštiti? Možda ne slijedećeg ponedljeka, no vrijeme štedljivih kuća dolazi.

Sanjate li o komfornoj kući ili stanu koji ima minimalne energetske troškove, ekološki je prihvatljiva te si ju možete priuštiti? Možda ne slijedećeg ponedjeljka, no vrijeme štedljivih kuća dolazi.

Ljubomir Miščević, izvanredni profesor pri zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, održao je sinoć predavanje u zagrebačkoj Galeriji za arhitekturu i dizajn Modulor na temu niskoenergetskih i pasivnih kuća, kao uvod u otvorenje istoimene izložbe.

Niskoenergetske kuće važna su karika u lancu održive gradnje koja ublažava utjecaje građevinarske djelatnosti na okoliš tako što:

  • koriste građevni materijal koji nije štetan po okoliš
  • energetski su učinkovite
  • racionalno gospodare otpadom od gradnje i rušenja gradnje

 

Tipovi štedljivih kuća

Za razliku od klasične gradnje, niskoenergetska kuća za zagrijavanje koristi svega 40 kWh/m2 godišnje, što se može izraziti ekvivalentom od 2,7 litre lož ulja, pa se naziva i trolitarskom kućom.

Niskoenergetska potrošnje energije može se postići i u obnovi već postojeće gradnje, a ovisno o pojedinim slučajevima, moguća je i povijesnim građevinama.

Pasivna kuća, kojoj je ime dao njemački arhitekt Wolfgang Weiss (Passivhaus) ide korak dalje i troši svega 15 kWh/m2 godišnje. Takva jednolitarska kuća troši svega litru loživog ulja po kvadratnom metru.

Razvijena je i tzv. nulta kuća, odnosno energana, u kojoj se postiže dostatna energetska pokrivenost, a može i premašiti zahtjeve, pri čemu arhitektura dosita postaje energana.

Primjerice, u zagrebačkom kvartu Prečko, iz kuće Ljube Majdančića, višak struje uredno se vraća u HEPovu mrežu. Nažalost, ne samo da HEP vlasniku ne plaća struju koju im generira, nego su od njega zahtijevali da nekoliko puta mijenja brojilo jer im nije bilo jasno što se događa.

 

Kako to funkcionira?

Koncepcija pasivne kuće zasniva na zabrtvljenosti ljuske građevine i kontroliranoj ventilaciji.

Uz preduvjet odgovarajuće visokovrijedne toplinske zaštite, upotreba toplinske crpke i ventilacijskog sustava (koji kontinuirano dovodi svjež zrak u prostor) te upotreba dostupnih obnovljivih energija na pasivan i aktivan način za zagrijavanje vode (niskotemperaturni sustavi – sunčani toplinski pretvornici) i proizvodnju električne struje (fotonaponske ćelije), rezultira samodostatnim i energetski neovisnim objektom.

 

Gdje su te kuće?

U Njemačkoj je do sada izgrađeno 180.000 pasivnih kuća, kako samostojećih, tako i kuća u nizu ili manjih stambenih zgrada.

Niskoenergetskom gradnjom uz zanemariva dodatna ulaganja (5 do 10% od ukupne investicije) zbog kratkog roka isplativosti postižu velike uštede energije, s obzirom da 70% sveukupne potrošnje energije otpada na zagrijavanje prostora.

Osim toga, građanima je isplata kredita za gradnju ovakvih objekata osigurana direktno putem banaka, a pojedine savezne pokrajine čak i dodatnim mjerama potiču gradnju pasivnih kuća, tako da se više isplati graditi na način energetske učinkovitosti.

U našem programu poticaja stanogradnje nažalosti nema ni traga poticanju racionalnog raspolaganja energijom.

U Austriji je sagrađeno 1000 pasivnih kuća, a prije tri mjeseca dovršena je i prva hrvatska pasivna kuća u Bestovju kod Zagreba.

 

Prva hrvatska kuća bez grijanja

Investitor i vlasnik Branko Mihaljev uložio je u gradnju 80.000 EUR, u što je uključena i cijena parcele, dobivši tako komformu kuću od 100 četvornih metara, plus 100 kvadrata u potkrovlju.

Cijena je 20% viša nego u klasičnoj gradnji, ali gradnju, no nakon što istekne rok amortizacije od 8 godina, ušteda će biti izvrsna. v Redizajn projekta za zahtjeve energetske učinkovitosti i energetski standard pasivne kuće napravio je arhitekt Ljubomir Miščević drži da pasivna kuća postaje smjernica suvremenog energetskog standarda arhitekture i građenja.

Pasivna kuća zadovoljava sve ekološke zahtjeve i priuštivost izvedbe zbog vrlo male dodatne početne investicije i brze isplativosti obzirom na razvoj tehnologije, nezaustavljiv porast cijene energije iz konvencionalnih izvora i poticajnog financiranja i promicanja takve gradnje.

 

Izložba Arhitektura niskoenergetske i pasivne kuće će biti otvorena od 9. svibnja do 20. svibnja.

Galerija Modulor za arhitekturu i dizajn nalazi se u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka, Park Stara Tresnjevka 1, Zagreb. Ulaz je slobodan.

Galerija Modulor za arhitekturu i dizajn Sunčana arhitektura