Nizozemci će graditi novo stambeno naselje uz bajer na Jugu 2 ili Baumax

OSIJEK – Poput Vatrogasnog naselja, i Jug 2 bi uskoro mogao dobiti svoje Uske njive. Naime, zemljište uz bajer na Jugu 2 najizgledniji je “kandidat” za lokaciju novog gradskog naselja, čiju bi gradnju, ako Grad osigura zemljište, financirali – Nizozemci.

Još je rano govoriti o konkretnim planovima Grada za gradnju novog naselja, no nakon što su investitori iz Nizozemske, koji imaju želju graditi stanove prema posebnim projektima, obišli grad, između ostalih i ta je lokacija ocijenjena povoljnom – otkrila nam je Danijela Lovoković, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Objašnjava i zašto je “prerano govoriti o planovima” – naime, zemljište uz bajer nije gradsko, a trebalo bi mu promijeniti i namjenu. – Dio zemljišta pripada Zelenilu, a dio je predviđen za radne zone. Grad, dakle, mora najprije kupiti zemljište, te urediti prostorno-plansku dokumentaciju, prije nego se eventualno uđe u projekt gradnje – pojašnjava pročelnica. Osim lokacije na Jugu 2, odabrane zbog relativne blizine komunalne infrastrukture, doznajemo, druga potencijalna lokacija smještena je u zoni uz Baumax.

Za tu lokaciju imamo izrađen detaljni urbanistički plan, no zemljište nije gradsko. Vodi se sudski spor, pa treba pričekati da se to riješi – kaže Lovoković. Inače, što se projekta novog naselja tiče, informacije su šture. Nizozemski investitori, čuli smo, planiraju stanove raditi prema “posebnim projektima”, prema receptu iz njihove domovine, a prema kojemu bi stanovi bili jeftiniji, imali povoljnije uvjete kreditiranja, a istodobno stanovanje održali na visokoj razini. Autor: M. MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>