Nizozemci će u Belom graditi nove stanove

BELI MANASTIR – Nedavni posjet belomanastirskog gradskog izaslanstva na čelu s dogradonačelnikom Vladom Kedmencem Amsterdamu ovih je dana rezultirao uzvratnim posjetom predstavnika dvije tamošnjih tvrtki čija je osnovna djelatnost stanogradnja i obnova već postojećih zgrada.

Upravo stanovi i kvaliteta belomanastirskih zgrada bolna su točka baranjske “metropole”, a sudeći prema preliminarnim dogovorima u skoroj budućnosti velikom dijelu stambenih problema doći će kraj. “Posjetili su nas predstavnici nizozemske stambene asocijacije koja u vlasništvu ima pedesetak tisuća stanova, od kojih je veliki dio u najmu, dok je manji dio planiran za prodaju” kaže Kedmenec, objašnjavajući kako se jedna tvrtka iz asocijacije bavi isključivo stanogradnjom, a druga ishođenjem kredita kod poslovnih banaka, uz ‘blagoslov’ nizozemske vlade. Napominje kako su prigodom boravka u RH posjetili nekoliko lokacija u Belom Manastiru, idelanih za gradnju novih stambenih blokova, ponajprije na mjestima srušenih obiteljskih kuća ili onih predviđenih za rušenje, u Osječkoj i okolnim ulicama.

Osim toga, ukazano im je i na probleme pri obnovi već postojećih zgrada, posebice Ljepotice, koja je u katastrofalnom stanju i kojoj su nužno potrebni određeni građevinski zahvati. U planu je i obnova četverokatne zgrade na Trgu slobode (Kanarinac), a zgrada u Kanarinčevu susjedstvu trebala bi dobiti još jedan kat i krov na “dvije vode” umjesto dosadašnjeg ravnog krova. “Nizozemci i ovdje planiraju stanove iznajmljivati ili ih prodavati uz pomoć višegodišnjih (do 30 godina) kredita”, kaže Kedmenec, dodajući kako bi uvjeti i cijene bili mnogo povoljniji od onih kod poticanje stanogradnje. “ Za 15-ak dana poslat ćemo sve potrebne dokumente, a oni će u istom razdoblju utvrditi najlakši način plasiranja sredstava”, kaže na kraju, optimistično dodajući kako je riječ o pilot-projektu koji će biti provođen na području Osijeka i Belog Manastira. Autor: I.GETTO Izvor: Glas – Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>