Norvežani pobjegli iz Ninskog blata

ZADAR – Norlandia Omsorg nije počela gradnju hotelsko-rekreacijskog centra vrijednog 40 milijuna eura, za što ima ugovor s Ninom. Gradonačelnik Emil Ćurko tvrdi da nikad nisu ni željeli graditi, nego samo preprodati projekt za koji, srećom, već ima zainteresiranih partnera

Norvežani neće graditi hotelsko-lječilišni centar Ninsko blato iako su se ugovorom iz ožujka 2003. godine bili obvezali da će do konca 2007. biti u potpunosti dovršen turistički kompleks na 14 hektara s četiri zvjezdice, vrijedan 40 milijuna eura. Predstavnik Norlandije Omsorg, ujedno direktor posebno osnovane tvrtke Rekreacijsko-turistički centar Nin Duško Pilja izvijestio je ninskog gradonačelnika Emila Ćurka da Norvežani ne namjeravaju još krenuti u gradnju kompleksa iako su ugovorni rokovi već poodmakli.

Politički obračun U Ninu je to protumačeno kao odustajanje Norlandije, koju je u srijedu obznanio gradonačelnik Ćurko. Mnogi su takav ishod “ninskog projekta stoljeća”, koji se zadnjih godina odvijao pod budnim okom politike jer je norveški veleposlanik bio čest gost u Ninu, a i predsjednik Mesić je prilikom boravka u Norveškoj podržao njegovu realizaciju, doživjeli i kao svojevrsno razračunavanje sadašnje ninske vlasti koju predvode HDZ i Ćurkova nezavisna lista s prethodnom koju su vodili HSS i LS. Bivša je vlast s Norvežanima ugovorila posao čija bi realizacija predstavljala razvojnu prekretnicu za ninski kraj, a tadašnja opozicija, koja je sada na vlasti, je imala brojne primjedbe na projekt.

Dvadeset dana nakon preuzimanja vlasti vidjeli smo što se događa, vidjeli smo da se projekt ne realizira prema ugovoru, a sad se ispostavilo da Norlandija nikada nije ni imala namjeru gradnje turističkog kompleksa već preprodaju projekta – kaže gradonačelnik Ćurko. Naime, po ugovoru je već do konca ove godine trebao biti dovršen terapijski dio lječilišnog centra, površine osam tisuća četvornih metara, a gradnja nije ni počela. Ninsku vlast posebno smeta što Norlandija nije prema slovu ugovora investirala predviđenih 2,5 milijuna eura u izgradnju komunalne infrastrukture.

Novi investitori Nin ne odustaje od ovog projekta jer je presudan za budućnost ovog kraja, imamo i druge ozbiljne investitore s kojima pregovaramo o nastavku, no nije još vrijeme da se spominju njihova imena – kaže Ćurko. Budući da su se na natječaj svojedobno javile i druge tvrtke, Ćurko konstatira da će o svemu odlučivati Gradsko vijeće te pretpostavlja kako se neće raspisivati novi natječaj jer to odgađa projekt koji bi se odmah mogao početi realizirati. Prema dostupnim informacijama, upravo ovih dana se održavaju zadnji pregovori s potencijalnim novim investitorom u projektu Ninsko blato koji bi, takoreći odmah, mogao početi njegovu realizaciju. Nin u svakom slučaju ne odustaje o projekta. piše Edvard ŠPRLJAN snimio Branislav GRGUROVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>