Nosivi kut, konzole i sidra

Nosivi kut, konzole, sidra kao i spojni materijal od čelika neophodni su za preuzimanje vlastite težine obložnih fasadnih elemenata. Industrija danas nudi za sva područja primjene predproizvedene elemente od nerđajućeg čelika. Za učvršćivanje obložnih elemenata u području podnožja i za međuoslanjanje iznad horizontalnih fuga koriste se serijske konzole, podesive po visini, koje se mogu centirati s/bez međukutnog elementa za različite razmake između obloga. Sidrenje se vrši preko ubetoniranih sidara i vijaka s kukastom glavom i to na čeonim površinama armirano-betonskih stropnih katova ili tiplama na rubnim gredicama nosive zidne obloge.

Kod naknadnog postavljanja obloga ispred vanjskih zidova, koji ne osiguravaju sigurno horizontalno sidrenje tiplama, mogu se koristiti specijalna konzolna sidra, koja se ugrađuju kroz zidne otvore te se učvršćuju razupornim tiplama u armirano betonske stropove s donje strane. Kod ovog ili nekog drugog načina specijalne izvedbe moraju se svakako uzeti u obzir dimenzije građevinskih elemenata te posebne karakteristike pojedinačnih detalja, a neophodan je i dokaz o stabilnosti.

Preko prozora i otvora za vrata mogu se koristiti sidreni elementi i elementi za podupiranje obložnih zidova, koji istovremeno omogućuju različita rješenja detalja. Najjednostavnije rješenje za pokrivanje manjih fasadnih otvora jeste nosivi oslonački kutni element sobostranim osloncem na obložnim dijelovima.

]]>