Nova pročelja s kamatom od 0,53 posto

OSIJEK – Osječani za čije se domove brine Zavod za stanovanje od 1. siječnja sljedeće godine imat će mogućnost urediti svoja pročelja uz desetogodišnji kredit koji će se sam isplaćivati iz, dosad slabo iskorištenih sredstava redovite stambene pričuve, uz simboličnu kamatu od 0,53 posto!

Upravo to je temelj nove kreditne linije koja će, očekuje se, omogućiti Osijeku da opet bljesne starim sjajem. Projekt, u koji su uključeni Zavod za stanovanje, Privredna banka, Grad i Županija, jučer je u Gradskom poglavarstvu predstavio njegov inicijator, predsjednik Gradskog vijeća, Branimir Glavaš. Konferenciju za novinare započeo je držeći u ruci Glas Slavonije na čijoj se naslovnici najavljuje članak o opasnostima od dotrajalih i derutnih fasada. – Za osječki stambeni fond, u smislu neke konkretnije obnove, ništa nije učinjeno već više od 20 godina. Osijek i njegove zgrade u međuvremenu su istrpjeli godinu dana svakodnevnog bombardiranja, pa su, osim zuba vremena, i danas jasno vidljivi ožiljci ratnih razaranja. Stoga pokrećemo ovu liniju, koja ima potporu i Grada i Županije, da Osijek ponovno bljesne starim sjajem i konačno iziđe iz ovog sivila. Riječ je, dakle, o desetogodišnjem kreditu sa 3,53 posto kamate, a koju će Grad i Županija subvencionirati s po 1,5 posto, kazao je Glavaš.

NEPLATIŠAMA NIŠTA OD KREDITA Kreator linije je Zavod za stanovanje, čiji je direktor, Mate Radeljić, istaknuo kako Zavod neće naplaćivati nikakvu dodatnu naknadu za ovu liniju, dodavši kako se s novcima od današnje redovite pričuve (koja iznosi 1,53 kuna po četvornom metru, što je i zakonski minimum), o ozbiljnijim investicijama ne može niti razmišljati. Otkrio je, međutim, i da postoji približno 4.000 ovršnih predmeta zbog neplaćanja pričuve. – Zavod danas skrbi za 16.880 stanova, odnosno 80 posto ukupnog stamnbenog fonda, koji je, mahom, u lošem stanju. Ova linija presudni je korak u poboljšanju kvalitete življenja, jer donosi stanarima uvjete kakve nitko ne može ponuditi. Preduvjet za dobivanje kredita je sloga – suglasnost moraju potpisati svi stanari, s obzirom na to da bi se kredit vraćao iz redovite pričuve, kazao je Radeljić. U obnovu svojih domova neplatiše neće moći krenuti, pa je Radeljić pozvao sve “pod ovrhom” da plate dug i ne propuste ovu priliku. Početni financijski fond, osiguran u Privrednoj banci je 50 milijuna kuna, no, istaknuto je, taj iznos ne predstavlja maksimalni limit.

BEZ HIPOTEKE– Ako se pokaže potreba, Privredna banka može osigurati i 100 milijuna kuna, poručio je Glavaš, a potvrdio Jozo Matas, osječki direktor Privredne banke. Matas je dodao kako je riječ o novom modelu kreditiranja, kojim su premoštene mnoge dosadašnje prepreke, upravo zbog činjenice da se otplaćuje iz redovite pričuve. Naglasio je i da banka neće uzimati nikakve hipoteke. Dogradonačelnik, dr. Vladimir Šišljagić, poručio je da je riječ o “hvalevrijednom” projektu, ali i dokazu da se, kad postoji volje, mnogo toga može napraviti. Pohvalio se da je Grad danas, nakon godina “čudnih finacijskih transakcija oko pričuve”, uredan platiša. – Uz sredstva za ovu liniju, Grad je u proračunu za 2006. godinu osigurao i dodatna sredstva za izvanredno održavanje zgrada-spomenika kulture, i to između 2 i 3 milijuna kuna, dodao je Šišljagić. Župan Krešimir Bubalo pozvao je svu ostalu 41 županijsku jedinicu da se uključi u ovaj projekt, te dodao kako je i Županija osigurala milijun kuna inicijalnih stredstava. Zaključio je podatkom o 500 nezaposelnih građevinara evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje, aludirajući na još jedan pozitivan moment nove kreditne linije. Autor: Mario MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>