Nova sportska dvorana do 2008. godine

PULA – Ovog je tjedna konačno stigao potpis ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca na pismo namjere o gradnji sportske dvorane za dvije talijanske škole u Puli – osnovnu »Giuseppina Martinuzzi« i srednju »Dante Alighieri« – čime je okončana ta višemjesečna procedura.

Naime, još ljetos svoje su potpise stavili Narodno sveučilište iz Trsta i Talijanska unija, na jesen istarski župan Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik Valter Drandić, te se očekivao samo potpis ministra Primorca. – Taj je potpis bio i najvažniji, jer su, pored talijanske države, oni investitori s 50 posto sredstava. Sada smo i to dobili te bi se dalje sve aktivnosti trebale odvijati relativno brzo. Ministarstvo znanosti bi tako uskoro trebalo raspisati javni natječaj za izvođača radova, a mi smo, s naše strane, već sve pripremili. Imamo svu potrebnu dokumentaciju i projekt sportske dvorane još iz vremena kada je otvorena Talijanska srednja škola, dakle iz 2001. godine, kao Fazu B te gradnje, a koju je projektant Urbis 72 samo malo »osvježio« . Imamo i građevinsku dozvolu. Nismo niti prijelaze betonirali i zatvarali, jer smo se nadali da bi odmah mogli početi i radovi na dvorani, ali, eto, prošlo je ipak toliko godina. Sada smo veći optimisti i vjerujem da bi se krajem ove školske godine dvorana već mogla početi graditi, a da bi je na kraju iduće učenici već mogli i koristiti, rekla nam je ravnateljica Talijanske srednje škole »Dante Alighieri« Claudia Milotti. Kako nam je rekao ravnatelj Osnovne škole »Giuseppina Martinuzzi« Mario Lonzar, već prilikom gradnje srednje škole u neposrednoj blizini njihove postojala je ideja i o gradnji sportske dvorane koju bi koristili učenici obje škole.

Još 90-ih godina razmišljalo se o toj zajedničkoj gradnji, najprije srednje škole, a potom i dvorane, i takav je projekt i prihvaćen. Dvoranu bi koristilo 700-tinjak naših učenika, odnosno istovremeno bi dvije grupe, dakle jedna iz osnovne i druga iz srednje škole, mogle imati svoju sportsku nastavu, rekao je Lonzar. Oba ravnatelja složila su se u zaključku da će dužina gradnje dvorane ovisiti o samom izvođaču radova, koji će Ministarstvo odabrati, ali da tijekom gradnje ne bi smjelo biti nikakvih prepreka i odugovlačenja, tim više što je novac za tu investiciju već izdvojen. Radi se o 950 tisuća kuna, koliko će koštati gradnja same dvorane, dok će zajedno s uređenjem okoliša, potrebnim priključcima, izgradnjom pregradnih zidova, vanjskih igrališta te opremom (koju obično financira talijanska strana) cijela investicija dosegnuti 1,8 milijuna kuna. – Sada Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora pokazati koliko brzo može napredovati cijeli projekt, jer je na njima i raspisivanje natječaja i imenovanje komisije za praćenje realizacije u koju moraju biti imenovani predstavnici svih potpisnika pisma namjere, te konačno sam odabir izvođača. Međutim, ne bismo željeli da radovi budu ubrzani, pa da se zabrljaju. Kada smo toliko čekali, spremni smo i na sporije, ali kvalitetne radove, zaključio je ravnatelj Lonzar, dok je Milotti dodala da će ta dvorana, uz onu na Stoji koja se već gradi, značiti veliki uspjeh, ne samo za talijansku prosvjetnu vertikalu, već za školstvo u Puli općenito, a sadržajno će to biti i veliki pomak za cijeli grad. S. ZRINIĆ TERLEVIĆ Izvro: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>