Nova tvornica u varaždinskom Brezju

VARAŽDIN – Talijanska tvrtka Calzedonia nastavlja ulagati u Hrvatskoj, točnije u Varaždinskoj županiji. Nakon otvaranja tvornica Tubla u Čakovcu, Ytres u Gornjem Knegincu i Com-prom u Majerju, slijedi ulaganje od 30 milijuna kuna za povećanje kapaciteta pročistača otpadnih voda tvornice Ytres u Gornjem Knegincu.

[u]Ipak najznačajnija predstojeća investicija gradnja je nove tvornice u varaždinskom predgrađu Brezje. [/u] To su varaždinskim novinarima prilikom nedavnog boravka u sjedištu tvrtke Calzedonia u predgrađu Verone rekli dr. Sandro Veronesse, vlasnik Calzedonije, i Varaždinac mr. Dubravko Hoić, član Uprave Calzedonije zadužen za jugoistočnu Europu. Spomenuta tvrtka samo u prošloj godini ostvarila je ukupni prihod od 540 milijuna eura te pokazala da se i u tekstilu može biti uspješan na tržištu. Iako su i tu prisutni znakovi stagnacije, o nekoj krizi tekstila na hrvatski način tu nema govora, a tajna uspjeha je u stalnom radu na novim proizvodima, pa se Calzedonia nametnula kao modna industrija i lider u toj vrsti djelatnosti u Italiji i šire. Iz njenih kreativnih modnih atelijera u modnom centru stalno izlaze novi modeli ženskoga i muškoga modnog rublja robne marke Intimissimi te odjevni predmeti iz linije Tezenis. Calzedonijina roba se plasira putem 2000 dućana u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Meksiku i Hrvatskoj te je i to jedan od ključa uspjeha. U planu je otvorenje oko 200 maloprodajnih mjesta u SAD-u te 400 u Rusiji. O internacionalnoj orijentaciji Calzedonije govori i podatak da su osim u Italiji i Hrvatskoj njeni pogoni i u Bugarskoj i Rumunjskoj te dalekoj Šri Lanki. Na rukovodećim položajima u Calzedoniji, osim mr. Dubravka Hoića, još je nekoliko Varaždinaca, a treba spomenuti da ju je informatizirala varaždinska tvrtka Infodesign.

Uz Calzedoniju se veže i ime i djelovanje zaklade Sv. Zeno. Sredstva za Zakladu formiraju se od tri posto ukupnog prihoda Calzedonije, pa je tako prošle godine prikupljeno 4,8 milijuna eura, koji su na raspolaganju ove godine. Zaklada ne donira humanitarnu pomoć u klasičnom obliku, već pomaže projektima kroz koje se ljudi uče kako da si sami stvore uvjete za samostalan i bolji život. U nizu projekata za koje će ove godine Zaklada u cijelom svijetu izdvojiti novac našla su se iz Hrvatske tri projekta. Varaždinska VI. osnovna škola dobila je tako prošli tjedan 32.100 eura za kupnju opreme koja će njihovim učenicima s posebnim potrebama omogućiti bolje uvjete školovanja, a varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi Zaklada je darovala 155.000 eura za novu glodalicu i 3D pisač. U Čakovec odlazi 85.000 eura za projekt uključivanja romske djece u osnovnoškolsko obrazovanje. Karmen Gumbas Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>