Novigrad između ludila kamenoloma Antenal i gradilište marine

NOVIGRAD – Komunalni odjel bio je zadužen provjeriti kakvi se radovi namjeravaju izvoditi, a nakon zaključka da neće biti miniranja i sličnih krupnih zahvata te na osnovi odluke Gradskog poglavarstva i po nalogu gradonačelnika, kako je rekla pročelnica Sandra Rugani Kukuljan, izdali su dozvolu za nastavak gradnje

Novigrad je sezonu trebao dočekati s gotovim nautičkim centrom prve kategorije u uvalama Sv. Anton i Sv. Lucija, na samom ulazu u grad. Tako su krajem prošle godine predviđali u poduzeću Civitas Nova, u kojem udio Grada Novigrada iznosi 20 posto, dok ostatak pripada zagrebačkoj tvrtki Nereus Marine, koje u ovaj projekt investira oko 21 milijun eura osiguranih putem Hypo Alpe-Adria Leasinga. Gradnja je uredno napredovala te je rasla i lista rezervacija za 365 planiranih vezova u moru za plovila između 10 i 40 metara (još stotinu mjesta predviđeno je na kopnu), prešavši brojku od stotinu. No problemi na relaciji investitor – izvođač (riječki Konstruktor), o kojima smo u više navrata izvještavali, blokirali su gradilište. Civitas Nova je zbog kašnjenja realizacije raskinula ugovor, tvrdeći da onaj osnovni obavezuje Konstruktor na dovršetak radova i predaju marine po sistemu »ključ u ruke« do 1. travnja. Zatražila je da radnici napuste gradilište koje je osigurala zaštitarima te traži nadoknadu štete budući da je za stotinjak brodova o svom trošku morala pronaći privremeni smještaj, kako nam je sredinom svibnja rekao direktor Diego Ban.

Prvi brodovi u marini početkom kolovoza

Konstruktor pak tvrdi da je njihov dio posla ovisio o minerskim radovima, da im je aneksima ugovoru znatno povećavan obim posla, da investitor nije plaćao svoje obaveze i da je pokušavao zloupotrijebiti ugovor. Taj dio priče s međusobnim optuživanjima i prebacivanjem odgovornosti za kašnjenje gradnje epilog će dobiti na sudu, a posao je dodijeljen čakovečkom Teamu, koji u marini gradi hotel s pet zvjezdica. U međuvremenu su se sastale sve zainteresirane strane, među kojima Grad i Hypo Alpe-Adria Leasing, da bi pobliže pratile napredak projekta. Otvorenje hotela je planirano za početak kolovoza, za kad se očekuje i uplovljavanje prvih brodova u marinu, na čijem bi južnom dijelu s pontonima i prijemnim gatom s benzinskom crpkom zahtjevniji radovi trebali biti gotovo do kraja lipnja. Slijedi unutarnje uređenje hotela i okoliša, a gradnja preostalog dijela marine trebala bi biti nastavljena nakon sezone.

Problem je što za ostvarenje tog »rezervnog plana« radovi u ovom trenutku ne smiju stati. Gradska odluka o sezonskoj zabrani »teških građevinskih radova koji stvaraju buku i prašinu« stupila je na snagu 16. lipnja, a u međuvremenu je u Grad stigao zahtjev Civitas Nove da im se dozvoli nastavak gradnje. Komunalni odjel bio je zadužen za provjeru kakvi se radovi namjeravaju izvoditi, a nakon zaključka da neće biti miniranja i sličnih krupnih zahvata te na osnovi odluke Gradskog poglavarstva i po nalogu gradonačelnika, kako je rekla pročelnica Sandra Rugani Kukuljan, izdali su dozvolu za nastavak gradnje. Pročelnica je rekla da su aktivnosti na gradilištu ograničili između 9 i 17 sati te da u dozvoli nije navedeno koliko dana će produženje trajati. Gradonačelnik Anteo Milos nam je nedavno rekao da će određene radove dozvoliti najduže do početka srpnja, kad očekuju dolazak većeg broja turista.

K. FLEGAR Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr