Novo divljanje cijena nafte potiče inflaciju i u Hrvatskoj

ZAGREB – Zbog nesuglasica SAD-a i Europske unije s Iranom i polarnih hladnoća koje su zahvatile Stari kontinent, cijena sirove nafte na svjetskom tržištu ponovno raste, što se negativno odražava i na stabilnost cijena u Hrvatskoj, upozorava se u Dnevnim financijskim vijestima Raiffeisen banke od srijede.

»Rast cijena nafte na svjetskim tržištima već je uzrokovao povećanje maloprodajnih cijena naftnih derivata u Hrvatskoj u ovoj godini. Eventualni daljnji rast maloprodajnih cijena goriva stvorio bi pritiske na rast proizvođačkih cijena, što bi dovelo do veće no očekivane inflacije tijekom 2006. godine«, tvrde makroekonomisti Raiffeisena. U Raiffeisenu ističu kako je, po prvi put nakon uragana Katrina i njime izazvana zastoja proizvodnje u Meksičkom zaljevu, krajem prošlog i početkom ovog tjedna cijena nafte na svjetskim tržištima premašila 69 američkih dolara po barelu.

Glavni razlog tome su napeti odnosi Washingtona i Bruxellesa s Teheranom, čemu je razlog iranski program obogaćivanja urana. Budući da je Iran četvrti izvoznik nafte i druga zemlja u svijetu po veličini naftnih rezervi, sukob Zapada s tom bliskoistočnom zemljom znatno je povisio cijenu crnoga zlata. Na rast cijena nafte znatno su utjecale i polarne hladnoće, koje su ovih dana zahvatile Rusiju i Europu, kao i smanjenje opskrbe ruskim plinom. [A. M.] Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>