Novo rodilište u brzini svjetlosti

SPLIT – Ubrzano se ispunjavaju preduvjeti za gradnju novog splitskog rodilišta. Glavni projekt Ginekološke klinike, koja će niknuti na mjestu starog Zaraznog odjela na Firulama, arhitekt Vjekoslav Ivanišević završio je 35 dana prije predviđenog roka, a Ministarstvo zdravstva odmah je izdalo suglasnost na taj projekt.

Potvrdio nam je to ravnatelj KB-a Split prof. dr. Dujomir Marasović nakon dvodnevnog posjeta Zagrebu. Podsjetimo da je Ivanišević projekt, čija je vrijednost 3,5 milijuna kuna, trebao završiti do 30. rujna. Ministarstvo se složilo s kvadraturom i procijenilo vrijednost budućeg objekta, što je osnovni uvjet za podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu. Podnosimo ga sljedeći tjedan i očekujemo da ćemo građevinsku dozvolu dobiti za mjesec i pol dana, nakon čega slijedi međunarodni javni natječaj za izvođača radova. Ako nastavimo s dosadašnjom “brzinom svjetlosti”, do konca godine bismo mogli postaviti i temeljni kamen, iako su realna očekivanja da radovi počnu do konca ožujka sljedeće godine. No, sve ovo dokaz je nevjernicima u Splitu i Ministarstvu da se može grabiti naprijed ovoliko brzo – ističe dr. Marasović.

Novo rodilište smjestit će se na površini od 14.500 metara četvornih, a cijena objekta i opreme dosegnut će 20 milijuna eura, što će, kako napominje ravnatelj, biti najveća investicija u ovom dijelu Hrvatske posljednjih godina, izuzimajući autocestu. Osnovni uvjet za početak gradnje jest i rušenje starog Zaraznog odjela, za što je, navodi dr. Marasović, već dobivena građevinska dozvola, a za nekoliko dana raspisat će se javni natječaj na kojem će se izbrati tvrtka koja će rušenje i obaviti. I na koncu treba riješiti i prilaznu cestu budućem rodilištu, odnosno postojeću prometnicu proširiti na četiri traka. Za to Grad Split mora otkupiti zemljišta uz postojeću cestu i nakon toga ishoditi građevinsku dozvolu.

Za cestu bi nam bila dovoljna i lokacijska, ali je građevinska dozvola nužna da bi rodilište dobilo uporabnu dozvolu. Dakle, ako ne riješimo cestu, možemo izgraditi zgradu, useliti opremu i kadrove, ali se dijete neće smjeti roditi u rodilištu bez uporabne dozvole. A kako smo mi ozbiljna institucija, nećemo dopustiti da se takvo što dogodi, nego smo zajedno s Gradom, Županijom i Ministarstvom odlučni da se riješi pitanje ceste. Najveća je odgovornost ipak na Gradu, pa je i ministar Ljubičić najavio kako će osobno od gradonačelnika Puljića tražiti da se imovinsko-pravni odnosi zemljišta uz cestu riješe do konca godine – zaključuje dr. Marasović. Divna ZENIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr