Novouređeno pročelje istaknulo sivilo okružja

Osijek – Titulu gradskog osvježenja proljeća, ako naravno izuzemo (pred)izborne radove poput bojenja ograde na podvožnjaku u Trpimirovoj, definitino zaslužuje zgrada na križanju Vukovarske i Cesarićeve koja je nedavno zabljesnula osvježena.

UZ STRUČNI NADZOR UREĐENA ZGRADA NA KRIŽANJU VUKOVARSKE I CESARIĆEVE

Gotovo da je izbjegla oku kamere, no zaobići se ipak nije mogla jer, iako bi to trebalo biti normalno, osvježenje pročelja u našem je gradu – hit priča. Sjetimo se samo prošlogodišnjeg teksa o zgradi na Vijencu I. Česmičkog. Iako ne tako živim bojama poput zgrade na Vijencu i ova čiji je ulaz s Cesarićeve 13a, diči se jakim bojama koje posebno dolaze do izražaja u prljavo-sivom okružju susjednih zgrada. Osvježenje pročelja, međutim, nije obavljeno stihijski, nego stručno i pedantno. Naime, nakon odobrenja stambenog, stanari su se konzultirali sa Zavodom za zaštitu baštine i projektantom zgrade te odabrali izvornu boju. Riječ je o cigel-rot boji, od čijih su pet nijansi odabrane i ukusno iskonbinirane dvije nijanse. Inače, zgrada je projektirana 1964. godine. Inicijator obnove, doznali smo, poznati je osječki povjesničar umjetnosti i tamošnji stanar Vlastimir Kusik. On sam, međutim, kaže kako je sve dogovore potpisao predsjednik kućnog savjeta. – Ipak to nije tako romantična priča. Osječki stanari se, moram reći, ponašaju dosta čudno – zaboravljaju da su oni vlasnici stana, ali ne i zgrade, pa se događa da se pregrađuju balkoni, razvlače “štrikovi sa vešom” i još mnogo sličnih stvari. Sretan sam, naravno, što je zgrada obojena, no s druge strane tužan sam zbog ružnog izgleda mnogih osječkih zgrada, kaže Kusik.

Ističe kako u svome stanu osoba može raditi što ga volja, no da mora postojati svijest da je balkon dio zgrade, koja je dio ulice, koja je dio grada… a to je vlasništvo svih građana koji žive tu. – Nema, nažalost, svijesti prema gradu, a mnogi se stanari ponašaju bahato. Ti balkoni nisu za “prljavi veš”, nego za cvijeće. Građani se ne ponašaju kako doliči odgovornoj građanskoj kulturi. Pogledajte na što nam zgrade nalikuju, što se posebno vidi sada, kad je ova zgrada uređena – zaključuje. S tim riječima moramo se složiti. Poput stanara te zgrade i mnogi drugi mogu posegnuti za sredstvima koja se ionako uplaćuju za redovito održavanje te pomoći da Osijek uistinu (barem) izgleda kao grad u kojemu je lijepo živjeti. Autor: Mario MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Kuhinje

]]>