O konstrukcijama i materijalima potrebnim za gradnju zimskih vrtova

Materijali i profili – S obzirom na današnji stupanj razvoja tehnike teoretski je u gradnji zimskog vrta moguće koristiti različite materijale i profilne sustave.  

Izbor materijala i profila ponekad je u trgovinama tako širok i bogat da u početniku koji prvi put gradi zimski vrt nerijetko pobuđuje osjećaj nesigurnosti.

No kad analiziramo ponudu i usporedimo je s našim točno definiranim zahtjevima, potrebama ili željama nesigurnost će nestati i dobit ćemo jasnu sliku. Važna stavka kod izbora i kupnje je da odabrani okvirni materijal bude što dugovječniji kako bi naš san o vlastitom zimskom vrtu bio uistinu ostvaren i kako bi potrajao dugi niz godina.

Zimski vrt kao dnevni stambeni prostor

Nosivi profili zimskog vrta kojeg bismo koristili i kao svakodnevni dnevni i stambeni prostor tijekom cijele godine moraju posjedovati provjerenu čvrstoću a tijekom zagrijavanje zimskog vrta potrebno je uvijek izbjegavati pojavu toplinskih mostova.

Nosivi profili nemaju samo ulogu nosivih elemenata nego staklenim površinama daju određenu oblikovnu i estetsku formu (na primjer okrugli ili više-kutni oblici, sitne ostakljene plohe između elemenata i slično), a cijelom prostiru mogu dodati i akcente zahvaljujući određenoj boji u kojoj se isporučuju, tako mogu biti u različitom tonovima crvene boje, tamnoplave, tamno zelene, ili mogu biti bojama aktualnih modnih trendova.

Ako nismo sigurni za koju se boju odlučiti onda posegnimo za provjerenim rješenjima: klasična bijela boja i prekriveni tonovi smeđe boje uvijek nam garantiraju vječnu eleganciju našeg prostora.

U zimskim vrtovima preuređenim u dnevni boravak neuobičajeno je da se koriste čelične konstrukcije, ove su nam konstrukcije poznatije na staklenicima, iako je ovdje moguće kombinirati filigranu staklenu arhitekturu s čvrstom nosivom konstrukcijom.

Nažalost čelična je konstrukcija u grijanim prostorima ipak neprihvatljiva budući da čelik sam po sebi ne posjeduje osobine dobrog izolatora pa bi se zbog toga na njemu često kondenzirala voda. Ovaj nedostatak mogu spriječiti isključivo termički odvojeni profili.

A kao preventivna mjera protiv korozije poduzima se na temelju toplinskog pocinčavanje površina, zatim galvanizacijom i premazivanjem određenim zaštitnim sredstvima protiv korozije.

Aluminijski profili – termički odvojeni

Aluminij je izrazito lagan materijal koji posjeduje vrlo visoku čvrstoću – od njega je uistinu vrlo jednostavno izraditi i najzahtjevnije vrste profila. Osim toga aluminij je zahvaljujući svojim osobinama u stanju relativno tankim filigranim profilima premostiti velika rastojanja.

Kao okvirni materijal aluminij se u profile obrađuje termičkim dijeljenjem, a to znači da se dvije polovice profila sa šupljim komorama međusobno odvajaju izolacijskim materijalom postavljenim između njih s ciljem da toplinska energija iz unutrašnjosti prostora ne može lako dospjeti vani – toplinska izolacija.

Aluminij je kao kaonstrukcijski materijal poglavito prihvatljiv u vanjskom prostoru iz razloga što mu površina pod utjecajem kisika vrlo brzo oksidira i tako stvara učinkovitu zaštitu od vjetra i padalina.

Dodatnim lakiranjem i toplinskom obradom laka na profilima (na površinu se naime najprije nanosi odgovarajući lak a zatim se lak toplinski obrađuje kako bi se ostvarila što snažnija veza između laka i metala na koji se nanosi) moguće je dugoročno poboljšati optički aspekt same površine.

Jednostavnim metodama čišćenja moguće je održati izvrsnu kvalitetu zimskog vrta građenog od aluminijskih profila. Za eko-aktiviste veliki nedostatak aluminija je leži u činjenici da je za njegovu proizvodnju potrebna velik količina energije i da se prilikom proizvodnog procesa oslobađaju štetne tvari.

No uzmemo li u obzir da se potrošeni aluminij jednostavno ponovno integrira u prirodni kružni tok materijala onda to relativizira negativne strane u njegovoj proizvodnji.

Gradnja zimskog vrta od drvenih profila

Drvo predstavlja jedan od najljepših prirodnih materijala uopće, u trajnom je skladu s našim prirodnim okolišem a ujedno je obnovljiva sirovina.

Drvo svojim prirodnim sjajem čini kuće ljepšom za življenje, unosi u nju onu potrebnu toplinu kao što joj daje i određeni stil. Drvo nam pomaže da restauriramo vlastiti stambeni prostor, da ga renoviramo i oblikujemo.

Pri tome drvo uopće ne sputava naše ideje, želje i potrebe u tom oblikovanju. Sve to čini dobar razlog da se ovaj materijal već dugi niz godina upotrebljava u gradnji i uređenju zimskih vrtova.

Zimski vrt građen od lameliranog drveta posjeduje najbolje osobine toplinskog izolatora, osim toga vrlo je dobar zvučni izolator, dugotrajan je građevni materijal i istovremeno ima vrlo atraktivan izgled.

Budući da se izrađuje od obnovljivog prirodnog materijala (drvenih daski posebno obrađenih) lamelirano drvo je i ekološki najprihvatljivija građevna sirovina našeg vremena.

Njegova površina djeluje vrlo toplo i može se savršeno prilagoditi cijelom spektru boja nekog prostora.

]]>