Oblikovanje unutarnjih prostora uz pomoć staklene opeke

Iako staklena opeka sadrži interesantne osobine, u to vrijeme one nisu bile iskorištene. Njena karijera građevinskog materijala ubrzo je završila, jer je vrlo često bila sinonim za jeftine načine gradnje.

Danas je to prošlost, a nakon duže pauze staklena opeka ponovo je in – ne više kao građevinski materijal, nego u prvom redu u službi oblikovanja unutrašnjeg prostora. "Ponovno rođenje" usko je vezano uz retro stil gradnje, novootkrivena sirovinska svojstva i razvoj samog produkta, ali je i pod utjecajem velike uloge stakla u suvremenoj gradnji kao i suvremenim arhitektonskim rješenjima.

Većina kvadratičnih staklenih opeka čini simbiozu arhitekture, funkcionalnosti i oblikovanja. Staklena opeka omogućava pogled prema van, istovremeno sprečavajući znatiželjne poglede prema unutra, a zahvaljujući svojim translucentnim svojstvima mogući su različiti lomovi svjetlosti. Kada su u pitanju fizikalna svojstva (toplinska zaštita i zaštita od buke) i sigurnost, također pokazuje iznimno dobra svojstva.

Nova uloga staklene opeke kao elementa oblikovanja unutrašnjeg prostora definitivno je posljedica proširenja proizvodnog asortimana. Paleta proizvoda je široka: postoje opeke različitih površina i staklenih struktura, transparentne i one koje to nisu, opeke u obliku kutnih elemenata i zaobljene. Osim toga, u ponudi su i raznovrsne palete svih mogućih boja. Kada su oble opeke u pitanju moguće je realizirati različite oblike – čak i lijepe okrugle stupove od 360 stupnjeva, što otvara sasvim nove mogućnosti oblikovanja.

Kod oblikovanja unutrašnjih prostora uz pomoć staklenih opeka, na pamet padaju tri prostorije: kupaonica, kuhinja, dnevni boravak. Osobito kupaonice nude velike mogućnosti oblikovanja jer su postale veće, a kroz wellness program zadobile su gotovo stambeni karakter. Umjesto pregradnih tuš zidova, lakše je postaviti zid od prozračne staklene opeke koja se lako čisti.

Vrlo su česti poluvisoki pregradni zidovi i oni koji dopiru do stropa, a sanitarni objekti dobivaju sasvim nove mogućnosti definicije. Zajedno s umivaonikom, WC-om i kadom moguće su nove, nekonvencionalne i maštovite kombinacije.

Slično vrijedi i kada su kuhinje u pitanju. Staklena opeka može se koristiti kao svjetlosni trakt između kuhinjskih ormarića i radne plohe, kao pregradni zid ili u oblikovanju mjesta za doručak.

Što se stambenog prostora tiče, staklena opeka sama po sebi djeluje dosta "hladno" pa je idealna u oblikovanju modernih hi-tech stanova sa keramičkim podovima i minimalistički uređenim interijerima.

Zaključak: mogućnosti su uistinu velike treba ih samo znati iskoristiti!

Izvor: Stručni časopis Hausbau

www.mbi.hr

 

]]>