Obnavlja se spomenik na Lindarskom Križu

LINDARSKI KRIŽ – Mještani Lindaršćine pokrenuli su preko svog Mjesnog odbora obnovu i rekonstrukciju spomenika na Lindarskom Križu, koji je podignut 1975. godine u spomen na 83 žitelja ovog kraja poginula u Drugom svjetskom ratu.

Nakon tri desetljeća, spomenik je dotrajao, mnogi dijelovi kamenog popločenja bili su oštećeni, a okoliš zapušten. Nakon konzultacija s arhitekticom Jadrankom Drempetić, koja je projektirala spomenik, o tome kako treba provesti obnovu, prije tri tjedna počelo se s konkretnim poslom. Mještani Lindara i okolnih sela počeli su najprije u »radnim akcijama« tijekom vikenda čistiti okoliš spomenika, zatim je demontirano staro popločenje, očišćeni su kameni dijelovi spomenika i obnovljeni natpisi. Ovog je tjedna počeo je najsloženiji dio posla: montaža novog popločenja na površini od 137 četvornih metara, zatim opločenja podnožja spomenika, 45 metara kamene staze oko podnožja te uređenje prilazne staze od ceste prema spomeniku. Kad se dovrše montažni radovi, slijedi uređenje okoliša i sadnja zelenila, a želja je mještana da se obnova dovrši na obljetnicu postavljanja spomenika 22. prosinca.

Iz gradskog proračuna financira se samo dio za stručno čišćenje kamenih površina i montažu kamenih elemenata, u iznosu od 20 tisuća kuna. Čak 50 tisuća kuna donirali su mještani i obrtnici Lindaršćine i Gračaštine i to u materijalu. Također su na raspolaganje stavili potrebne strojeve. D. Š. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>