Obnova Klaićeve stajat će više od 10 milijuna eura

ZAGREB – »Klinika za dječje bolesti ima projekt obnove koja je počela od podruma zbog osiguranja statike objekta«, rekao je u srijedu Vjesniku ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić nakon što je u utorak u toj bolnici pukla vrelovodna cijev iznad operacijske dvorane.

Za incident, koji na sreću nije završio tragedijom, ministar kaže da je posljedica dugogodišnjeg zastoja u obnovi prastarih zdravstvenih objekata, što je još jedna potvrda potrebe da se pronađu dodatni izvori financiranja. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, kaže Ljubičić, ima snimku stanja svih zdravstvenih objekata u Hrvatskoj i svjesno je mogućnosti da bi negdje opet moglo »puknuti«, ali nema novca da se sve odmah i obnovi. Radovi koji su počeli u podrumu dječje bolnice u zagrebačkoj Klaićevoj iskorišteni su i za uređenje prostora za dodatne sadržaje. Obnova stare zgrade stajat će više od 10 milijuna eura. Ljubičić i to smatra potvrdom da je skuplje ulagati u staro nego graditi novo, ali u ovom slučaju nema drugog rješenja. Olakotna je okolnost ta što će sanaciju cjevovoda platiti osiguranje.

»Štete koje će se vremenom pojaviti zbog poplave platit će se iz proračuna ili decentraliziranih sredstava zdravstva, o čemu će se odlučivati pri izradi proračuna za iduću godinu«, rekao je Ljubičić te istaknuo da će Klaićeva biti među prioritetima. Opasnost da se slična nezgoda ponovi i u drugim hrvatskim bolnicama starijeg datuma, a takve su u većini, nije isključena. Ministar je istaknuo da će se novac za njihovu obnovu namaknuti putem reformskih mjera koje neće udariti po džepu pacijenata, nego će biti administrativne prirode. Biserka Lovrić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>