Obnova pročelja samo uz troškovnik i sliku zgrade

SLAVONSKI BROD – Brinući o izgledu grada, napose njegovoj povijesnoj jezgri u kojoj i danas ima zgrada starih više stotina godina, brodsko Poglavarstvo već niz godina sufinancira obnovu i pročelja takvih zgrada, s 30 do čak 50 posto troškova obnove.

No, kako se pri odabiru zgrada kojima će se sufinancirati obnova tih pročelja od 1994. na ovamo odlučivalo prema više ne baš uvijek usuglašenih odluka gradskih vlasti, dogovoreno je da se sve to ujedini u jedinstvenom pravilniku, da pri svakoj sljedećoj odluci bude što manje nesuglasica, paušalnih procjena i pogrešnih odluka. – Kao glavni kriterij ostaje da to moraju biti povijesno važne zgrade, ne nužno i spomenici kulture, iako je svaka takva iole starija zgrada, prema kojima je Slavonski Brod bio prepoznatljiv kroz povijest do danas, ipak svojevrstan kulturni spomenik, kaže pročelnik gradskog Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Nenad Buzov. Dodali smo da se u takvo sufinanciranje uklapaju i neki objekti na najfrekventnijim ulazima u grad, gdje se također stječe prvi, bitan dojam o uređenosti grada. To je već bilo u jednoj od odluka pa potom izbačeno, iako ima rezona da se obnova i takvih pročelja sufinancira. Iako je već mjesecima u planu, uvođenje reda u toj djelatnosti ubrzano je sve brojnijim zahtjevima za sufinanciranje obnove – za jedno od rujanskih zasjedanja Poglavarstava nakupilo ih se desetak, a među njima i nekoliko spram kojih je dio “poglavara” bio sumnjičav. Prije svega zbog nove zgrade čija je gradnja baš u punom jeku, zbog čega se ne uklapa ni u jedan od osnovnih kriterija za sufinanciranje. Zato je u pravilniku definirano da svaki zahtjev mora biti popraćen i fotografijom prvotnog i stanja nakon obnove, što je s troškovnikom radova preduvjet za konačno odobrenje.

Probleme ovom poglavarstvu mogla bi činiti odluka prethodnika kojom se, u omjeru “pola stanari – pola grad”, sufinancira i obnova pročelja triju nebodera na gradskom Korzu, sagrađenih u doba masovne gradnje stanova u doba socijalizma, koji su prije spomenici arhitektonske nekulture nego kulture. No, dok su dva “odrađena” relativno brzo, da taj ustupak ne bude zaboravljen, pobrinuli su se stanari trećega nebodera koji su otezali s potpisima za svoj udjel u troškovima pa radovi još traju. I potiču stanare u sličnim “biserima” arhitekture da se i oni pokušaju “ogrebati” o gradski proračun. No ima i suprotnih, pozitivnih primjera – stanari mini nebodera u Krešimirovoj ulici obnovu su zaradili pogodbom s građevinskom tvrtkom kojoj su zauzvrat dopustili višegodišnju koncesiju za jumbo-reklamu na svome pročelju. Autor: Z.MATIČIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>