Obnovljeni trg predan Osječanima

OSIJEK – Spektakularnim vatrometom i puštanjem vode kroz svjetlovodne mlaznice fontane na Trgu Ante Starčevića u petak je navečer svečano obznanjeno Osječanima, ali i onima koji su vatromet na nebu iznad grada mogli vidjeti iz udaljenijih dijelova grada, da su građevinski i završni radovi na središnjem trgu slavonske metropole napokon gotovi.

Slušajući kompoziciju najslavnijeg violinista svih vremena Paganinija, čijoj su vještini suvremenici pridavali magične moći, a koju je izvela 16-godišnja violinistica Ana Vlajnić točno iz središta nove fontane, odnosno trokuta trga, pred okupljenim građanima počela je čarolija u kojoj će, eto, nakon godinu i pol dana, od kada su građevinari počeli raditi na rekonstrukciji središta, sljedeće godine i godine uživati i Osječani i svi njihovi gosti. Samo do prije nekoliko dana na Trgu Ante Starčevića bučili su građevinski strojevi nemilosrdno se utrkujući s vremenom kako bi ga završili i ranije od dogovorenog roka i sve do pred kraj tjedna nije se znalo hoće li sve biti gotovo do Dana neovisnosti. Nekima se činilo da su se radovi odužili više nego što je bilo planirano.

PODNO GRIJANJE

Na Trgu Ante Starčevića nije se moglo, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, raditi sve do travnja, a bilo je i pomaka u dinamičkom planu zbog određenih elemenata koji nisu bili predviđeni ni projektom ni troškovnikom. Stoga se dokumentacija morala preprojektirati, bilo je objektivnih teškoća u gradnji ulaza u pothodnik – višenamjenskog objekt čiji su projekti deponirani u vojnoj arhivi bivše države budući da je to bilo ratno sklonište. Zbog toga je građevinarima manjkalo informacija o tome što se nalazi pod starim pločama trga kako bi kvalitetnije obavili posao. Podno grijanje ispod kamenih ploča također je naknadno projektirano. Tino Lončar, direktor Unikoma, kazao je kako je zadovoljan što su ipak uspjeli završiti posao i prije roka jer su pritisnuli izvođače da požure s poslom, ali ne na štetu kvalitete obavljenog posla. Već ovogodišnja školska generacija maturanata imat će ponovno mjesto za tradicionalno kupanje na kraju školovanja – fontanu. No, više se neće morati bacati u nju kao u onu staru, već će moći protrčavati između mlazova. Kako će se građani odnositi prema novouređenom dijelu grada, koji je i pod videonadzorom, posebice prema skupocjenim klupama, moglo se vidjeti i nakon svečanosti uključivanja fontane i javne rasvjete. Naime, poslije svečanosti ostale su hrpe smeća. Osnovni prigovor organizatorima svečanosti može biti i taj što na otvorenje nisu bili pozvani brojni koji su i te kako pridonijeli obnovi središnjeg trga. Autor: Darko PEJIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>