Obnovu čeka još 1.700 stanova

VUKOVAR – Iako je točna tvrdnja kako Vukovarcima nije dovoljno obnoviti stambene objekte da bi se vratili i živjeli u gradu nego je istodobno nužno razvijati i gospodarstvo te otvarati nova radna mjesta kako bi ljudi osigurali egzistenciju, jasno je da je definiranje stambenog statusa i osiguranje vlastitog krova nad glavom iznimno važno za one koji taj problem još nisu riješili.

Stoga se s pozornošću prate vijesti o dovršetku obnove višestambenih objekata i podjeli ključeva stanarima. Obnova teče u skladu s materijalnim mogućnostima, a Uprava za prognanike, povratnike i izbjeglice nakon dovršetka zahtjevnog posla rekonstrukcije zgrada omogućuje stanarima korištenje obnovljenih objekata. Tako je i prošloga tjedna stambeno pitanje riješilo 77 obitelji, uselivši se u zgradu u Ulici hrvatskog zrakoplovstva u Borovu naselju. Pročelnik vukovarske Uprave za prognanike Ante Drmić rekao je kako je u tijeku obnova još 400 stanova za stradalnike Domovinskog rata, dok na obnovu čeka još oko 1.700 stanova. Govoreći o pripremi uvjeta za davanje stanova u najam, Drmić je istaknuo kako je u tijeku usklađivanje podataka mjerodavnih institucija.

Kada je riječ o stanovima u vlasništvu Grada, Poglavarstvo je prije nekoliko dana odlučilo da će u razdoblju do početka sklapanja ugovora o najmu Komisija za davanje stanova u najam izdavati suglasnosti za privremeno korištenje stana bivšim nositeljima stanarskih prava te drugim osobama koje se zbrinjavaju u gradskim stanovima. Na pitanje kada će i pod kojim uvjetima započeti davanje gradskih stanova u najam, iz resornog je odjela stigao odgovor da prethodno treba vidjeti kako će to pitanje riješiti državni organi za stanove u vlasništvu države. Optimistične prognoze govore da će do ozbiljnijih pomaka doći ove jeseni. Međutim, sličnih je najava bilo i ranije, no sve se završavalo na lijepim obećanjima, bez konkretnih rezultata i sklapanja ugovora o najmu. Autor: D. KORPOŠ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>