Obrađivanje infektivnog otpada i u Osijeku

OSIJEK – Infektivni medicinski otpad sada je moguće zbrinjavati i obrađivati i u Osijeku, a ne treba ga kao ranije prevoziti u Zagreb. Tvrtka Excido prva je u Osječko-baranjskoj županiji kupila stroj za obradu medicinskog otpada, oštrih predmeta poput igala, štrcaljki, skalpela i drugih, kao i posuda za njih, a posao je počela prije mjesec dana.

– Ranije je sav otpad obrađivan u Zagrebu, što je bilo mnogo skuplje i zbog troškova prijevoza. Mjesečno se u Osječko-baranjskoj županiji prikupi približno od 12 do 15 tona infektivnog otpada pa je takav uređaj uistinu potreban – rekao je Nenad Pralas, član Uprave Excida d.o.o. Kada temperatura u uređaju dosegne 155 Celzijevih stupnjeva, pojašnjava on postupak, tretirana se masa automatski vlaži mlazevima vode tako da dehidriranje bude pod stalnim nadzorom, a kako bi se sa sigurnošću obavila sterilizacija. Granulirani se otpad hladi na 95 stupnjeva te kasnije prazni u pakirni uređaj. – Obrađeni je otpad sterilan, suh, smrvljen, neprepoznatljiv, bez neugodnih mirisa te iskoristiv kao izvor energije jer ima toplinsku vrijednost mrkog ugljena – kaže Pralas.

Uređaj instaliran u Domu zdravlja vrijedan je približno milijun i 200.000 kuna. Za rukovođenje njime zaposlena su dva djelatnika, a dnevno se obradi od 180 do 300 kilograma različitog materijala. Pokaže li se potreba, za taj će posao iduće godine biti osigurana još dva stručnjaka. – Za sada se posao polako razvija, a nadamo se kako će sve više zdravstvenih ustanova pokazati interes za taj postupak. Kod nas još nije razvijena svijest o potrebi ovakvog obrađivanja medicinskog otpada pa se znalo događati da se on ostavlja bilo gdje, što može biti vrlo opasno – ističe naš sugovornik. Uređaj, kaže, zadovoljava i standarde koje propisuje Europska unija. Autor: S.LEPAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr