Od 1. travnja grijanje skuplje za devet posto

ZAGREB – Od 1. travnja približno 200 tisuća domaćinstava u osam hrvatskih gradova najvjerojatnije će plaćati oko deset posto skuplje grijanje. Tako bi primjerice u Zagrebu i Rijeci grijanje trebalo poskupjeti za devet posto.

Slično je i u Karlovcu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Vinkovcima, dok će Vukovarcima cijene porasti i više od deset posto, a Varaždinci će najmanje osjetiti poskupljenje koje bi, prema našim izvorima iz Ministarstva gospodarstva, trebalo biti oko tri posto. Odluku u kojoj gradskim toplinarskim tvrtkama dopušta poskupljenje usluga Vlada će najvjerojatnije donijeti do kraja ožujka, a možda već i na sljedećoj sjednici, potvrdili su nam izvori iz Banskih dvora. Ministarstvo gospodarstva tu je odluku držalo u ladici još od kraja prošle godine, ali je ona tek ovih dana upućena svim ostalim ministarstvima, koja moraju dati svoja mišljenja o njoj, što je uobičajeni postupak prije nego i službeno “završi” na dnevnom redu Vladine sjednice. Naši izvori iz Ministarstva ističu da bi zajedno s mišljenjima iz ostalih resora odluka o poskupljenju mogla biti na Vladinoj sjednici već sljedećeg tjedna te da bi grijanje moglo biti skuplje već od 1. travnja. Zahtjev za poskupljenjem grijanja toplane iz osam hrvatskih gradova uputile su resornom ministarstvu još u rujnu prošle godine i tada je riječki Energo tražio poskupljenje od čak 19 posto. Nakon analize i konzultacija s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom (HERA), koja sudjeluje u određivanju tarifa, pokazalo se da su zahtjevi za poskupljenjem opravdani, ali u većini slučajeva najviše do deset posto, zaključilo je Ministarstvo. Već početkom zime odluka kojom se odobrava poskupljenje bila je pripremljena, ali je ministar Branko Vukelić odlučio blokirati poskupljenje dok ne prođe najjača sezona grijanja.

U vrijeme kada su se temperature spuštale i 15 Celizijusa ispod ništice, a računi za grijanje pritiskali kućne budžete, Vlada je donijela političku odluku da toplanama neće dopustiti poskupljenje prije proljeća. Budući da su toplane uglavnom u većinskom vlasništvu gradova, Vladu ta odluka nije ništa stajala, jer će eventualne gubitke toplinarskih tvrtki snositi gradski proračuni. Nakon 1. travnja potrošnja toplinske energije u Hrvatskoj će opasti, pa će građani na računima za taj mjesec, koji će pristići tek u svibnju, ipak manje osjetiti poskupljenje nego da se to dogodilo u studenome ili prosincu. Tada je, primjerice, račun za grijanje za stan od sedamdesetak četvornih metra u Zagrebu bio približno 450 kuna, pa bi uz poskupljenje od desetak posto on narastao na 500 kuna. Kada u svibnju stignu računi od tristotinjak kuna, koji će i biti veći za tridesetak kuna nego prošle godine, građani ipak neće osjetiti takav pritisak na svoje novčanike. Uz to su, zbog odgode poskupljenja, u tri-četiri najhladnija zimska mjeseca uštedjeli dvjestotinjak kuna. Nakon završetka sezone grijanja računi za toplinsku energiju za stan od 70 “kvadrata” spustit će se na 150 kuna, tako da će u ljetnim mjesecima poskupljenje usluga toplane “podebljati” račune za manje od 15 kuna. Tako će građani poskupljenje toplinske energije, odnosno grijanja i tople vode, najjače osjetiti tek početkom sljedeće zime. Autor: J.MARIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>