Od 24. prosinca do 31. ožujka jeftinija vožnja autocestama

ZAGREB – Od 24. prosinca ove godine pa do 31. ožujka 2006. građani koji se voze autocestama plaćat će cestarinu jeftiniju 23,5 posto, ali samo ako prethodno kupe smart karticu za osobne automobile u vrijednosti od najmanje 1.200 kuna.

Sezona jeftinije zimske vožnje, odlučila je jučer Vlada, ove godine počinje nešto kasnije, tek na Badnjak, ali će sljedećih godina započeti već 1. studenoga pa će tako trajati punih pet mjeseci. Popust vrijedi za sve dionice u nadležnosti Hrvatskih autocesta i autoceste Rijeka-Zagreb. Sa smart karticom vožnja autocestom od Zagreba do Rijeke stajat će umjesto dosadašnjih 56 kuna – 43 kune, a od Zagreba do Splita 120 kuna, što je 37 kuna manje od cijene bez popusta. Kartica nije vezana samo uz jedan automobil, odnosno može se posuđivati. Ako do 31. ožujka sljedeće godine vozači ne potroše cijeli iznos od 1.200 kuna, mogu je koristiti i nakon toga, ali će u ljetnom razdoblju vožnja biti jeftinija samo 10 posto. No, kartica vrijedi i sljedeće zimske sezone, a građani je mogu kupiti i na šest obroka. Poduzeće će za osobne automobile morati kupovati karticu od najmanje 3.000 kuna, iako će pojedinačne cestarine i za njih uz popust vrijediti isto kao i za građane. Kako kartica za građane vrijedi 1.200 kuna, odnosno točno 10 vožnji od Zagreba do Splita po jeftinijoj zimskoj tarifi, očito je njen iznos određen baš prema toj relaciji. Da bi je vozači osobnog automobila koji prelaze relaciju Zagreb-Rijeka iskoristili potpuno u vrijeme dok vladaju snižene cijene, moraju odraditi čak 28 vožnji, odnosno 16 puta otići iz Rijeke u Zagreb i vratiti se natrag.

Vlada je jučer prihvatila i plan gradnje autocesta u sljedećoj godini na što će se potrošiti 2,7 milijardi kuna, dok će na održavanje otići 386 milijuna kuna. Najavljeno je i da će se u sljedećoj godini objaviti natječaj za izvođače radova na gradnji pelješkog mosta. Uz to, Vlada je vlasnicima starih teretnih vozila i autobusa dala još godinu dana za nabavu novih vozila koja će moći prometovati po hrvatskim cestama. Naime, od 1. siječnja sljedeće godine s hrvatskih cesta trebali su nestati svi kamioni i autobusi stariji od 18 godina te školski autobusi stariji od 10 godina. Međutim, kako je u prometu još uvijek 24.847 teretnih vozila i 1.847 autobusa starijih od 18 godina Vlada je njihovim vlasnicima odobrila još godinu dana za nabavu novih vozila. Za isplatu šteta od tuče u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Vlada je osigurala 3,4 milijuna kuna dok će gotovo isto toliko novca početkom sljedeće godine onima koji su pretrpjeli štete isplatiti Ministarstvo poljoprivrede. Autor: J.MARIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>