Od čak 43 poduzetničke zone mogu se realizirati samo tri!

VIROVITICA – Tri grada i jedanaest općina u Virovitičko-podravskoj županiji planiraju izgradnju 43 poduzetničke zone, a tek se tri mogu realizirati u cijelosti.

Na taj je problem upozoreno na Kolegiju načelnika i gradonačelnika, a kao razlog navedeni su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno zemljište koje se nalazi u državnom vlasništvu. Većina jedinica lokalne uprave i samouprave dostavila je zahtjeve za prijenos vlasništva Središnjem državnom uredu za raspolaganje državnim zemljištem, ali je postupak rješavanja kompliciran i dugotrajan pa pojedine općine čekaju i više od dvije godine. Prema riječima Sanje Bošnjak iz Ureda za gospodarstvo Virovitičko-podravske županije, problem predstavljaju prostorni planovi koje neke općine još nisu donijele, što je otežavajuća okolnost za realizaciju poduzetničkih zona. U Virovitičko-podravskoj županiji djelomice je ili potpuno opremljeno šest poduzetničkih zona otvorenih u razdoblju od 1998. do 2005. godine. U funkciji su po dvije u Virovitici i Pitomači te po jedna u Slatini i Orahovici. “Uglavnom sadržavaju razvijenu i djelomice razvijenu komunalnu infrastrukturu, a imaju ukupno 36 poduzetnika, što znači da su djelomice popunjene”, kaže pročelnik Ureda za gospodarstvo Željko Viljevac.

Za izgradnju tih zona uloženo je 8,4 milijuna kuna iz lokalnih proračuna i 5,4 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske. Osim ovih šest zona pravo na državne poticaje ostvarile su još općine Gradina, Lukač i Nova Bukovica. U protekle dvije godine iz države je stiglo još 5,1 milijun kuna za zone u Slatini, Orahovici i Virovitici. Po ostvarenim potporama za poduzetničke zone Virovitičko-podravska županija nalazi se na 14. mjestu. Za gradnju poduzetničkih zona u Čađavici, Zdencima, Pitomači i Slatini u isto vrijeme županija je izdvojila 670.000 kuna bespovratnih sredstava. Plan gradnje poduzetničkih zona usvojen je u travnju 2004. godine, a poslije nekoliko puta mijenjan i nadopunjavan. Od 14 jedinica lokalne samouprave jedino Općina Crnac nema planirano zemljište za poduzetničku zonu. Općina Mikeluš planirala je zone na lokacijama bivše tvornice “Gaj” i škole u Boriku, što se ne može smatrati zonom već inkubatorom ili tehnološkim centrom. Autor: G.GAZDEK Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>