Od miniranja u kamenolomu ispadali tanjuri iz ormara

ATENAL – Kad danas radnik zaviče: »Gospođo, miniramo! Otvorite prozore!«, da nam ne bi popucala stakla, ja već automatski odgovaram: »Čula sam, otvaram!«, priča Dragica Novak, a sve potvrđuju njezini susjedi • Po zakonu o rudarstvu sirovinu moramo eksploatirati i kamenolom dovesti do sanacije, koju treba obaviti do 2010., vele u Antenalu

»Kad smo 1981. počeli graditi kuću, informirali smo se o kamenolomu i doznali da će raditi još samo pet godina. Danas ponovno čujemo da se za pet godina mora zatvoriti i duboko se nadamo da će ovaj put stvarno tako biti, iako nam to sad izgleda jako daleko! Tijekom godina trpjeli smo groznu buku i prašinu po cijele dane, klizanje crjepova, pucanje zidova… U međuvremenu je miniranje dosta smanjeno, mi smo pomalo otupjeli na sve to, ali kad nam dođu gosti, uvijek pitaju kako tu možemo živjeti. Evo, valjda se čovjek i na to može naviknuti, pa kad danas radnik zaviče: »Gospođo, miniramo! Otvorite prozore!«, da nam ne bi popucala stakla, ja već automatski vičem: »Čula sam, otvaram!«, priča Dragica Novak u svom dvorištu, okružena susjedima iz Stancije Rozelo, smještene tik iznad kamenoloma Antenal.

Sve to potvrđuju Slavica Zaccaron, Miroslav Jovanović, Anđelka Visintin i Nevenka Kraljek. Uz njihovo naselje konstantno prolaze kamioni nakrcani kamenim blokovima koji se zatim u luci kamenoloma ukrcavaju na brodove u komadima ili ih prije drobe. Sve to proizvodi nesnosnu buku i prašinu već od šest sati ujutro, objašnjavaju oni. Gospođa Zaccaron nam u svojoj kući pokazuje popucane zidove i pločice te okvire vrata koje je više puta nanovo lijepila, a jednom su joj prigodom ispali tanjuri iz ormara! Anđelka Visintin se pak prisjeća da joj je prije više godina, u vrijeme intenzivnog miniranja, otpalo čitavo staklo s ulaznih vrata. »Grozan je osjećaj kad vam zidovi podrhtavaju, a ispod nogu kao da nešto puca«, pričaju naši sugovornici. Žalili su se više puta i pisali peticije, a rezultat je bio dolazak inspekcije koja je postavljala svoje mjerne aparate i redovito zaključivala: »Sve je u granici normale«, pričaju susjedi i uz smijeh ironično dodaju: »Da, kuća se još drži!«. Ima tu razmišljanja i o prodaju domova, a turisti nerijetko odlaze na mirnija mjesta dok se iznajmljivačima paušal naplaćuje u istom iznosu kao onima uz more, u samom Novigradu, na mirnoj Rivareli.

– Znamo da nismo popularni, ali sve su okolne kuće izgrađene poslije kamenoloma, a turista trenutno nema nigdje u Istri i za to mi nismo krivi. Osim toga, ovdje radi 50-ak ljudi, a imamo i oko 200 kooperanata koji moraju živjeti. Svaku pritužbu uvažavamo i činimo sve što je moguće da smetnju svedemo na minimum. Prašine ima, ona i meni smeta, no polijevanje vodom ne staje, a kad vjetar puše u pravcu obližnjeg autokampa, zaustavljamo strojeve. S predsjednikom Uprave Lagune Novigrad Željkom Rakamarićem dogovorili smo da ukrcavanja na brodove neće biti nedjeljom, a strojevi ljeti počinju raditi ne od 6, već od 7.30 sati, kaže Lea Frigula, izvršna direktorica tvrtke Antenal, koja upravlja kamenolomom. Ona kaže da svako miniranje kontroliraju s dva seizmološka aparata i konstantno provjeravaju i buku i prašinu te da nikad nisu prešli dozvoljene granice. Ističe da je zadnje miniranje obavljeno 17. svibnja, te da novih neće biti prije 15. rujna, dok je između 4. i 22. kolovoza organiziran kolektivni godišnji odmor, kao što je uvriježeno već posljednje četiri godine. Sad je aktivna eksploatacija polja u Vilaniji, a kamen za talijanske naručioce stiže i iz Pazina.

Zadnje dvije godine u Antenalu jako malo miniramo, ne širimo se, već samo unutra čistimo. Po zakonu o rudarstvu sirovinu moramo eksploatirati i kamenolom dovesti do sanacije, a prema prostornoplanskoj dokumentaciji sanaciju treba obaviti do 2010. Županijski prostorni plan tu predviđa mogućnost izgradnje suhe marine, što je zapravo industrija koja će značiti buku i opasnost od onečišćenja, no lokalna samouprava tek detaljnim planiranjem treba konkretno odrediti što će tu biti. To bismo trebali što prije napraviti kako bismo u skladu sa zacrtanim sadržajima mogli obaviti sanaciju, istaknula je Frigula. U realizaciji budućih turističkih sadržaja, veli, i sami žele sudjelovati. K. FLEGAR Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Fasade

]]>