Od riječke do splitske rive za pet sati i 155 kuna cestarine

Vrijeme putovanja od Rijeke do Dugopolja iznosi oko četiri sata i deset minuta osobnim automobilom, ako se konstantno koristi autocesta ukupno duga 392 kilometra i ukoliko se uz poštovanje ograničenja brzine putuje na relaciji Rijeka – Bosiljevo – Dugopolje, za što je potrebno platiti 155 kuna cestarine. Ukoliko se tome pridoda uobičajenih 30-ak minuta zaustavljanja radi dolijevanja goriva i osvježenja te 20-ak minuta potrebnih za putovanje 17 kilometara dugom prometnicom od čvora Dugopolja do središta Splita, jednostavno je izračunati da vrijeme putovanja od riječke do splitske rive iznosi oko 5 sati, ako se konstantno koristi autocesta.

Naša reporterska ekipa testirala je nakon otvorenja Dalmatine, odnosno autoceste Zagreb – Split, novu prometnicu koja spaja sjever i jug Hrvatske te pokušala pronaći odgovor na pitanje koja je najbolja opcija putovanja iz Rijeke prema Dalmaciji. Definitivnog odgovora nema, ali su na raspolaganju tri opcije.

Tri opcije

Prva je opisana u uvodu teksta, a druga je najgora, najteža i odavno poznata, a odnosi se na putovanje Jadranskom magistralom kojom treba prevaliti 384 kilometra između Rijeke i Splita za realno najmanje sedam sati ako se poštuju prometni propisi i ukoliko nema većih zastoja na cesti, što se može očekivati samo u noćnim satima. Treća opcija također je putovanje ukupno 90 kilometara dugom dionicom Jadranske magistrale od Rijeke do Senja, pa preko Vratnika do Žute Lokve, gdje se ulazi na autocestu kojom zatim treba proći još 260 kilometara do Dugopolja, uz cijenu cestarine od 104 kune. Za prolazak navedenom rutom trebalo nam je oko 4 sata i 40 minuta, a putovanje je bilo nešto jeftinije jer cestarina od Žute Lokve do Dugopolja iznosi 104 kune. Naravno, kad se i tome pridoda stajanje od 30-tak minuta i 20 minuta potrebnih za put od Dugopolja do središta Splita, putovanje kombinacijom magistrale i autoceste traje oko pet i pol sati, odnosno oko 30 minuta duže nego kad se konstantno koristi autocesta. Zbog nešto kraće kilometraže i manjih izdataka za gorivo, ukupni troškovi putovanja preko prijevoja Vratnik manji su za oko 65 kuna. Pritom treba dodati da na magistrali od Rijeke do Senja postoji nekoliko zastoja zbog asfaltiranja, da kolone vozila stvaraju teški teretnjaci, zbog čega je naše putovanje od Rijeke do Senja i Žute Lokve trajalo oko sat i 50 minuta, iako je riječ o razdaljini od svega 90 kilometara.

S »jačim« automobilom i brže

Na magistrali smo sreli i dvije policijske patrole, koje se na autocesti uglavnom mogu sresti samo na prilazima naplatnim kućicama, osim kad je riječ o specijalnom vozilu – presretaču, koje mjeri i kažnjava prekoračenje brzine na samoj autocesti. Nije nebitno spomenuti da je testiranje »Dalmatine« obavljeno redakcijskim vozilom srednje klase, s motorom od 1.100 kubika, kao i da smo cijelim putem poštovali ograničenja brzine, što znači da autocestom nismo vozili većom brzinom od propisanih 130 kilometara na sat. To naravno znači da bi oni s »jačim« automobilima od Rijeke do Splita bez problema mogli stići za tri i pol sata, pri čemu bi se barem djelomično izlagali riziku da plate kaznu zbog prebrze vožnje. Treba napomenuti da smo autocestu testirali u ponedjeljak i utorak, da zastoja nigdje nije bilo, kao i da takva situacija vjerojatno neće biti u petak poslijepodne i tijekom vikenda.

Komfor: Nema zamjerki

Kad se govori o komforu putovanja autocestom Zagreb – Split, odnosno dionicom od Bosiljeva do Splita, ozbiljnijih zamjerki nema. Benzinske crpke s kafićima, trgovinama i restoranima nalaze se na ukupno 10 lokacija, odnosno, statistički gledano, na svakih 38 kilometara autoceste Zagreb – Split, što je više nego dovoljno za potrebe putnika. Na dionicama od Bosiljeva do Dugopolja nalaze se benzinske crpke OMV-a, Ine, Tifona i Crobenza, a razlike u cijenama goriva su simbolične i mjere se u lipama. Ina i Crobenz imaju identične cijene – eurosuper 95 košta 7,65 kuna, eurosuper 98 – 7,80 kuna, a cijena eurodiesela iznosi 7,14 kuna. OMV nudi eurosuper 95 za 7,67 kuna, eurosuper 98 za 7,80 kuna, a eurodiesel za 7,16 kuna. Na crpkama Tifona cijena eurosupera 95 iznosi 7,70 kuna, eurosuper 98 košta 7,80 kuna, a eurodiesel 7,22 kune. Piše Darko PAJIĆ Snimio Vedran KARUZA Izvor: Novi list www.novilst.hr

]]>