Od temelja do krova

Među brojnim dosad poznatim rješenjima radmix iz sustava radcrete izdvaja se svojom dugotrajnošću i učunkovitošću, jer kad ga jednom ugradite stalno je budan i reagira na vlagu čim se pojavi.

Radmix TM je cementni prah koji se dodaje suhoj smjesi, tvoreći hidroizolacijski sustav s kapilarnim djelovanjem za primjenu u podzemnim područjima građevinama. Aktivne radmix -kemikalije reagiraju osmozom na hidratizirani cement i nastaju netopljivi kristali koji duboko prodiru u beton i stvaraju čvrstu branu prodoru vode i vlage, ali su paropropusni i dozvoljavaju da struktura diše.

Potpuna hidroizolacija postiže se nakon tjedan dana, kad se kristalizacijom prožme cijela struktura betona. Poslije toga kristali miruju, ali ponovno se aktiviraju čim dođu u kontakt s vodom.

 Radmix se primjenjuje za hidroizolaciju betonskih temelja, podruma, suterena i zidnih blokova pune jezgre, dizalnih okana, tunela, kanala, vodospremnika, brana…

Već dva dana nakon primjene, duboko potiskuje vlagu u kapilarama betona, a nakon 5 do sedam dana   postiže se potpuna hidroizolacija i beton je suh.

Glavne prednosti su: dugoročno djelovanje i brzo zatrpavanje saniranih područja, nije potrebna zaštita jer se ne može oštetiti. Slučajne pogreške se lako otkrivaju i brzo otklanjaju. Vrlo je učinkovit i ekonomičan jer se pri sanaciji uvelike štedi na radnim satima. Uz ovlaštene izvođače i poštivanje uputa proizvođača o primjeni radmixa daje se jamstvo od 15 godina. Radmix nije prikladan za hidroizolaciju iznad zemlje ni tamo gdje su prisutna velika toplinska opterećenja. Nije prikladan ni za hidroizolaciju dinamičnih napuknuća ili pokretnih spojeva koje treba sanirati elastomernim sredstvima.

Sanacija betonske ploče

No, vlaga ne prodire u građevine samo iz temelja i podruma, niti se tu zaustavlja. Njeni su skriveni putevi toliko razgranani da ju je vrlo teško ukrotiti. Ipak, i za to postoji učinkovit lijek a stvorio ga je dr. A.W. Smith, pokretač biokemijske tehnologije koja je osnova – radcona formule7.

To je biokemijski modificirana silikatna otopina koja se na oštećeni beton nanosi štrcanjem. Duboko prodire u pukotine, hidroizolira pore i kapilare u betonskoj strukturi te stvara čvrstu potpovršinsku prepreku prodoru vode. Radcon formule 7   trajno izolira betonska napuknuća do 2 mm, čak i pod visokom temperaturom, a u betonu ostaje trajno aktivan. Izrađen je na bazi vode, a alat se lako čisti. Služi za trajno brtvljenje pukotina i naknadno saniranje tankih napuknuća. Jako smanjuje vodopropusnost, povećava čvrstoću površine, smanjuje ljuštenje pri smrzavanju i vrlo je paropropustan.   Nije otrovan, pa je prikladan za saniranje vodospremnika i cisterni.

Fleksibilna traka

Za dodatnu zaštitu svih spojeva na betonskim konstrukcijama osmišljena jefleksibilna traka waterstop-RX koja osigurava trajnu izolaciju. Ključni sastojak waterstopa-RX je natrijev betonit koji bubri u kontaktu s vodom stvarajući nepropusnu branu. To svojstvo omogućuje da u betonskom spoju oblikuje trajnu brtvu pod pritiskom i time sprečava prodor vode kroz nju i uzduž nje. Zato je pogodan i za brtvljenje malih napuknuća i šupljina. Waterstop-RX je ispitan u neovisnim laboratorijima   na više od 50 metara hidrostatskog vodenog pritiska, pod kontinuiranim izranjanjem i ciklusom mokro-suho.

Zaštita podova

Za zaštitu betonskih podova primjenjuje se redfloor, tekuća emulzija na bazi natrijevog silikata koja prodire u beton i djeluje s raspoloživim kalcijem kao kruti inertni kemijski spoj unutar betonskih pora. Pritom valja naglasiti da redfloor nije hidroizolacijsko sredstvo već samo zaštitno koje učvršćuje vanjski sloj poda, izolira ga od prašine i pomaže pri čišćenju. Primjenjuje se za zaštitu tvorničkih podova, parkirališra, skladišta, radionica i kolnih prilaza. Nije otrovan a dugotrajan je. Premazuje se u jednom sloju, a jedna litra je dovoljna za pet četvornih metara.

Izvor: www.masmedia.hr

]]>