Od utoraka skuplje gorivo

ZAGREB – Sudeći po nastavku rasta svjetskih cijena nafte koje su već premašile i 74 dolara po barelu (u posljednje tri godine su utrostručene) u utorak nas očekuje još jedno poskupljenje goriva.

To vrijedi i za Inu i za privatne naftne tvrtke. Prema najavama iz Vlade, sigurno je jedino da cijena Ininog benzina super 95, iako bi već trebala biti oko 8,5 kuna, neće prijeći osam kuna, dok će se cijene ostalih goriva određivati po tržišnom modelu. Poskupljenja se ne mogu izbjeći dok svjetske cijene nafte, a potom i cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu, iz posljednjih tjedana strmo uzlazne ne krenu u silaznu putanju. No, to se ne očekuje, bar dok se ne smire kriza oko Irana i problemi u Nigeriji te ne povećaju zalihe goriva u SAD. Zato je najvažnije pitanje gdje je granica poskupljenja goriva nakon koje će Vlada, kako bi izbjegla probleme s gospodarstvom, standardom i inflacijom, poduzeti još neke mjere osim dosad uobičajenih dogovora s Inom o zadržavanju cijene supera 95 ispod osam kuna na račun Inine prodajne marže. Na primjer po uzoru na brojne europske države privremeno smanjiti trošarine na naftne derivate ili promijeniti način izračuna maloprodajnih cijena goriva kako se PDV ne bi plaćao i na trošarine i izdvajanja za ceste nego samo na proizvodnu cijenu.

Međutim, takve bi mjere smanjile već planirane prihode državnog proračuna (više od polovice maloprodajne cijene goriva ide državi za dva poreza i izdvajanja za ceste) i tako stvorile teško rješive probleme. Zato nije ni čudo da u Ministarstvu financija na pitanje planira li se smanjivanje trošarina na naftne derivate novinarima uzvraćaju protupitanjem: »Gdje bi u proračunu oduzeli 100 milijuna kuna, ako bi se trošarine smanjile«. Prema riječima Branka Vukelića, ministra gospodarstva, Vlada će nastojati zadržati cijene goriva na podnošljivoj razini zbog njihovog utjecaja na životni standard i pritom će, ako bude potrebno, razmotriti sve moguće modele. Osim rasta cijena goriva, do ljeta se može očekivati i poskupljenje prirodnog plina. Naime, nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom, predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević najavio je da će Ina do lipnja zatražiti poskupljenje plina. Željko Bukša Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>