Odčepiti kanalizaciju i otvoriti Pandorinu kutiju

POREČ – U porečkoj upravi već više od dva mandata govore o izradi geo-informatičke baze podataka kojoj bi temelj trebale biti zemljišne knjige. Taj sustav još nije izrađen, a upravo bi on bio temelj za konačno uvođenje reda u prostoru

Kada se začepi kanalizacija, i drugo »smeće« može izaći na površinu – dokazuju to dva potpuno nepovezana primjera: jedan iz naselja Coki u Funtani, drugi iz Malog Maja u Poreču. U oba se slučaja začepila kanalizacija, a prilikom intervencije na koju su pozvani jedini nadležni – radnici Usluge – vlasnici kuća i stanova ostali su bez teksta, jer su se pojavili problemi za koje ne znaju ni od kuda ih početi rješavati. U Cokima su se u naselju obiteljskih kuća prema planu iz 1980. odjednom na dvije parcele pojavile dvije trokatnice. Vlasnici grade polako, otkako su ih stavili pod krov, i ne žive u njima čitavu godinu. Proljetos se začepila kanalizacija, izlila se na površinu, a kada su je radnici Usluge pokušali odčepiti, izlila se na prvom katu jedne od trokatnica. Nakon pregleda terena uočeno je da dvije novogradnje, naknadno legalizirane, kako smo saznali u općinskoj upravi, nemaju šahtove, premda su priključene na javnu mrežu. Na kraju su cijevi odčepljene, ali problem je riješen samo do idućeg puta.

U međuvremenu su, prije mjesec dana, vlasnici obiju zgrada morali postaviti i ormariće za struju, koju su ranije navodno posuđivali od susjeda. Elektra nalaže da ormarići budu na rubu parcele da bi u svakom trenutku bili dostupni. Vlasnici kuća su se složili te nasred neuređene površine između njihovih i susjedne, nasuprotne obiteljske kuće sazidali zidić s uskom nadstrešnicom da bi u njega ugradili ormariće za struju. Možda je to stvarno na rubu njihove parcele, ali je to i sam rub puta koji vodi između kuća prema općinskoj parceli na kojoj je planom predviđena gradnja male rotonde – okretišta. Hoće li sada taj put zadovoljavati širinom, nitko ne provjerava. Jesu li uz malo više troška vlasnici kuća mogli svoje ormariće postaviti uz neki drugi rub parcele, da ne budu na samom putu? To će se vjerojatno doznati tek u trenutku kada na red dođe asfaltiranje puta. A tko će riješiti priključenje na kanalizaciju i šahtove? Što je s priključkom na vodovod?

Sniježana MATEJČIĆ Izvor: Glas Istre više o tome na www.glasistre.hr

]]>