Odlaganje otpada poskupljuje 30 posto

VALPOVO – Konstantno povećanje rashoda zbog prethodnog uređivanja odlagališta po rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje Kombel d.o.o. mora provesti.

Novonastali troškovi vezani uz istražne radove na arheološkom nalazištu unutar odlagališta otpada te povećani troškovi rasprostiranja i nabijanja otpada glavni su razlozi zašto je Kombel d.o.o. za komunalne djelatnosti iz Belišća koji gospodari deponijem otpada zatražio povećanje cijene odlaganja otpada pravnim osobama za 30 posto. “Kombel d.o.o. izvijestio je da nova cijena odlaganja otpada uvećana za 30 posto sada iznosi 46,80 kuna po metru kubnom plus PDV. Iz istog razloga udjel utroška odlaganja u odnosu prema ukupnim troškovima više neće iznositi 23 nego 26,69 posto. Osim toga, i trošak goriva koji je dosad iznosio 4,23 posto povećao se unatrag nekoliko mjeseci na postotak od 6,70 posto u odnosu prema ukupnom trošku odvoza otpada”, obrazložio je zahtjev za povećanje cijene odvoza komunalnog otpada direktor Dvorca d.o.o. Valpovo, Josip Marković.

Valpovačkim gradskim ocima direktor Marković izložio je da bi za pokrivanje novonastalih povećanih troškova od 214.564,68 kuna neophodno bilo povećanje cijene odvoza komunalnog otpada za 12,40 posto s primjenom od 1. listopada ove godine. Prema novom cjeniku koji je prihvatilo Poglavarstvo, cijena kante od 120 litara za fizičke osobe koja je dosad iznosila 32,10 kuna bit će 35,54 kune, a kontejnera od 1.100 litara 319,86 kuna (umjesto 288,87 kuna). Povišenje cijene osjetit će i pravne osobe koje će umjesto dosadašanje 59,23 kune po kanti, odsad plaćati 66,04 kune, a kontejner će umjesto 533,07 kuna ubuduće plaćati 594,34 kune. Premda su svjesni da će izglasano poskupljenje značiti i nov udar na džepove građana, članovi Poglavarstva strahuju da je ono samo početak velikih poskupljenja i troškova koji ih za kvalitetno zbrinjavanje otpada tek čekaju. Autor: L.ANIČIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>