Odvod i kanalizacija

 Nekada su odvodne i kanalizacijske cijevi izrađivali od lijevana željeza, čeličnog lima, olova i keramike. Danas se u kućnim instalacijama upotrebljavaju još samo plastične cijevi. Lagane su, jednostavne za ugradnju, trajne i jeftine.

Upotrijebljeni materijal polietilen ili polipropilen ne može se zdrobiti, te je otporan na vrućinu, kiseline, lužine i otopine koje se pojavljuju u kućanstvu.

Takve cijevi mogu se dobiti dvjema izvedbama:

• Cijev za visoke temperature (HT cijev) (siva) za unutarnje prostore, u dimenzijama 40, 50, 70 i 100 mm

• Osnovna cijev za kanalizaciju (KG-cijev) (crveno-smeđa), podrumski pod i pod zemljom.

Cijevi se jednostavno povežu tako da jednu potisnemo u drugu. Jedna strana cijevi ima gladak završetak, dok je druga oblikovana kao pričvrsnica. U njoj se nalazi gumeni obruč koji spoj cijevi zabrtvi i zaštiti je od pritiska. Savijeni uglovi lukova i odcijepnih spojnica osiguravaju pad najmanje od 2 cm na svaki metar cijevi.

Koji nam je promjer cijevi potreban?

50 mm: korito za pranje posuđa, kada, tuš-kabina, podni odvod, pisoar, zahod, padajuća cijev 40 mm: umivaonik, bide.

Potrebe za materijalom

Prije svega nacrtajte skicu u pravom mjerilu. Napravite popis svih potrebnih dijelova. Osim cijevi, lukova i spojnica trebat ćete i pričvrsnice, te posebno mazivo pomoću kojega jednu cijev možete lakše umetnuti u drugu.

Odvodi i pregrade

Instalacije za otpadne vode zatvoreni su sustavi koji su povezani s kanalizacijom i na najvišoj točki kroz krov imaju otvoren prozračivač. Svako priključeno odvodno mjesto mora imati pregradu protiv neugodnih mirisa. Ako kroz tu pregradu protječe voda, dio vode ostane u luku ili šalici sličnom donjem dijelu pregrade. To sprječava da iz odvoda dolazi neugodan miris. Za svaku namjenu (korito za pranje posuđa, kada, podovi itd.) mogu se dobiti prikladni odvodi. Zbog toga izaberite odvode prikladne njihovoj specifičnoj namjeni, jer ćete samo tako osigurati trajno i zadovoljavajuće djelovanje.

Instalacija odvodnih cijevi

Cijevi za otpadne vode u boravišnim prostorima polažemo u zidove, u otvore za cijevi ili iza pomoćnih zidova. U podrumu cijevi polažemo na zidove. Cijevi za otpadne vode potrebno je uvijek polagati okomito s blagim padom.

Tanke cijevi loše zagušuju zvukove i prenose ih na zgradu. Koristite se pričvrsnicama s gumenom poveznicom, a otvore za cijevi obložite pjenom.

Cijevi skratite pilom za željezo ili finom pilom. Neka vam rez bude ravan. Potom cijevi pilom blago izbrusite kako biste ih lakše spojili. Kako bi kraj cijevi lakše klizio pored gumenog obruča, obruč namažite posebnim mazivom. Zbog rastezanja i stezanja cijevi ne spajajte u potpunosti, već među njima ostavite 10 mm prostora. Cijevi s pričvrsnicama pričvrstite na strop ili zid. Kod padajućih cijevi pričvrsnice uvijek postavite ispod nastavka.

Sustavi vodovodne instalacije

Cijevi za hladnu i toplu vodu danas su uglavnom bakrene, a ponekad i plastične. One olovne i čelične više se ne upotrebljavaju. Cijevi se uvijek polažu na najkraćem mogućem putu i to pravokutno. Na najnižoj točki instalacije podesite ventil za pražnjenje, a na najvišoj točki prozračivač. Spojeve instalacija sazidajte tek onda kada ste provjerili tlak.

ZAČEPLJENJA Razlog začepljenim odvodima najčešće su obloge od masti i sapuna, pomiješane s kosom, nečistoćom i tekstilnim vlaknima

Materijal za polaganje

Bakrene, tj. plastične cijevi i pripadajuće fitinge za kućne instalacije možete nabaviti u dimenzijama 12×1, 15×1, 18×1, 22×1 (vanjski promjer u mm x debljina zida).

Pričvršćivanje na zid moguće je uz pomoć pričvrsnica koje sapnete ili privijete. Za jače gušenje zvukova i toplinsku izolaciju mogu se nabaviti i posebni plastični plaštevi.

Cijevi od tvrda bakra mogu se nabaviti u dužini od 2,5 m, a cijevi od mekog bakra u kolutovima od 25 i 50 m. Spojevi, pričvrsnice i lukovi koje je potrebno zalemiti služe za povezivanje cijevi. Prohodni dijelovi imaju na jednoj strani priključak za lemljenje, a na drugoj strani vanjski ili unutarnji navoj za odvijanje. Za priključak armatura i ventila upotrebljavaju se zidne pločice koje se na jednoj strani zaleme, a na drugoj strani imaju 1/2" ili 3/4" unutarnji navoj.

Instalacijske mjere

Kako bismo bez problema ugradili armature, treba se pridržavati uobičajenih mjera. S druge strane, fleksibilni priključci nam omogućuju i određene popravke (uobičajena mjera: 16 cm od sredine rupe do sredine rupe).

Konfekcioniranje i povezivanje bakrenih cijevi

Cijevi je najbolje skratiti posebnim rezačem za cijevi. Cijevi od meka bakra možete saviti rukom, ali pazite da ih ne slomite. Cijevi za hladnu i toplu vodu povežite mekim lemljenjem, što možete napraviti jeftinom plinskom lemilicom i fitingom za lemljenje.

Cijevi središnje instalacije povežete s tvrdim lemljenjem, za što trebate plinske lemilice ili lemilice na kisik i tvrdo olovo.

Čišćenje otpadne vode

Tko želi nešto napraviti za okoliš i istovremeno dugoročno uštedjeti novac, neka razmisli o postavljanju biljne naprave za čišćenje, kojom možete uštedjeti priključak na kanalizaciju. Ekološka naprava za čišćenje sastavljena je od triju pregrada. Prva je pregrada najveća. Tu se na tlo odlažu najveće tvari. U drugim dvjema pregradama bakterije upijaju veliku količinu štetnih tvari i prerađuju ih. Kako to obično nije dovoljno, otpadna je voda iz naprave za čišćenje spojena u filtrirni jarak, obrastao biljkama u kojem mikroorganizmi nadalje razgrađuju štetne tvari, tako da potom voda skoro potpuno čista prodre u zemlju.

Čišćenje odvoda

Razlog začepljenim odvodima najčešće su obloge od masti i sapuna, pomiješane s kosom, nečistoćom i tekstilnim vlaknima. Ukoliko je začepljenje ograničeno na odvod u koritu za pranje posuđa, umivaoniku ili kadi, uzročnik – sabita nakupina nečistoće – vrlo se vjerojatno skriva odmah u gornjem dijelu odvoda ili nešto niže u sifonu.

Danas je većina umivaonika opremljena s posebnim čepom, kojim upravljamo ručkom na stražnjoj strani armature. Sastavljen je od gornjeg dijela koji zatvara umivaonik i cijevi slične spojnice za mehanizam. S unutrašnje strane nalazi se poveznica u obliku križa, na koji se nabire najrazličitiji materijal. Prvi korak prema čistom odvodu čišćenje je toga čepa. Kako biste izbjegli slične probleme u budućnosti, redovito provjeravajte je li čep umivaonika čist, te ga po potrebi očistite tvrdom plastičnom četkom. Za to su prikladne uske četke za staklene teglice kojima možete očistiti i gornji dio odvodnog priključka, te sifon.

Tlakom protiv nečistoće

U slučaju da je nakupina nečistoće na nedostupnom mjestu negdje u cijevi može vam pomoći cijeli niz mehaničkih pomagala. Pribor za odčepljivanje gumenom kapom ili kartuše na komprimirani zrak, koje nude trgovine opreme za gradnju i dom djeluju na tlak. Njihovo korištenje je jednostavno: u umivaonik napunimo toliko vode da je gornji dio gumene kape pokriven. Kratkim i brzim pokretima obično se nakupine odstrane u vrlo kratkom vremenu i potom ih možete isprati s nešto vruće vode.

U slučaju posebno tvrdokorna začepljenja može vam pomoći komprimirani zrak, koji je za tu namjenu dostupan u limenkama s posebnim plastičnim nastavkom. Korištenje je načelno jednako kao i kod pribora s gumenim završetkom. Međutim, ovdje je dovoljno da pritisnete na dno limenke i time ispustite komprimirani zrak velikom brzinom. Kada voda opet počne dobro otjecati, umivaonik je potrebno još neko vrijeme dobro ispirati. Takve limenke s komprimiranim zrakom možete pribaviti za malo novca kod dobrog vodoinstalatera ili u trgovini za gradnju i dom.

I uređajem za čišćenje cijevi ručnom pumpom možemo izbjeći upotrebu kemijskih sredstava. Takvi uređaji imaju različite nastavke i prikladni su za sve uobičajene odvode kao što su tuš-kabina, kada, bide ili umivaonik. Neki modeli imaju i nastavke za odčepljivanje zahodske školjke.

Čistači za cijevi na komprimirani zrak potpuno su jednostavni za upotrebu, a ručnom pumpom možete proizvesti tlak do 4 bara.

 

 Cijevi za hladnu i toplu vodu danas su uglavnom bakrene, a ponekad i plastične. One olovne i čelične više se ne upotrebljavaju. Cijevi se uvijek polažu na najkraćem mogućem putu i to pravokutno

Naš savjet

Prije nego počnete odčepljivati, ne zaboravite da je otvor protiv prelijevanja umivaonika potrebno začepiti vlažnom krpom ili još bolje komadom novinskog papira koji od vlage nabrekne, kako nam se postignuti tlak ne bi izjednačio kroz otvor. Tko nema povjerenja u pomagala napravljena kod kuće, može nabaviti posebnu brtvu za preljevne otvore koja se pričvršćuje na otvor. U najpoznatija pomagala za odčepljivanje odvoda spadaju kemijska sredstva za čišćenje, koja možete kupiti u svakoj drogeriji.

Kemijska sredstva za čišćenje mogu ukloniti određeni problem, dok kod krive upotrebe mogu stvoriti nove naslage na odvodu. Sva učinkovita sredstva za čišćenje sadrže agresivne tvari. Da spomenemo samo najčešće, to su natrijev nitrit ili natrijev klorid. Ta sredstva mogu biti nagrizajuća u dodiru s kožom, očima ili sluznicom, dok neke tvari oštećuju kanalizacijske cijevi.

Neki proizvođači preporučuju svoja sredstva čak i za odmrzavanje zamrznutih instalacija, jer se zbog snažnih kemijskih reakcija koje nastaju stvaraju temperature koje su čak više od 90°C.

Kod takvih se temperatura mogu npr. deformirati plastični dijelovi sifona. Za zdravlje i okolinu posebno su opasni sastojci koji sadrže klor. Ako čovjek udiše plinove koji se pritom oslobađaju, može oštetiti pluća i dišne putove. Ukoliko sredstvo za čišćenje sadrži kiselinu, može se stvoriti i opasan klorov plin. U nekim primjerima nastaju čak i zapaljivi plinovi zbog čega može doći do eksplozije. Zbog toga za vrijeme čišćenja nikada ne pušite!

Kao lakše rješenje mogu nam poslužiti sredstva koja ionako nalazimo u većini domaćinstava. Tako npr. s nekoliko žlica praška za pecivo ili sode i pola čaše octa koje istresemo u odvod, proizvodimo ugljičnu kiselinu, a ona će razgraditi nečistoće. Odvod zatvorite. Nakon nekoliko minuta temeljito ga isperite vrelom vodom. Obično je za jednak učinak dovoljna i vruća voda.

Nadalje, možete upotrijebiti i visokotlačne čistilice na paru. Pomoću njih možete odstraniti naslage koje nisu skorene, ostatke praška za pranje rublja, nakupine kose itd, a cijevi će opet biti čiste i glatke.

U slučaju posebno tvrdokorna začepljenja može vam pomoći komprimirani zrak, koji je za tu namjenu dostupan u limenkama s posebnim plastičnim nastavkom. Korištenje je načelno jednako kao i kod pribora s gumenim završetkom

 Čišćenje sifona

Ukoliko do sada opisane mjere ne bi pomogle, pomaže jedino još demontaža sifona. Iskustvo govori da se najviše nakupina nalazi u sifonu ili neposredno u priključku na odvod. Kliještama za vodenu pumpu primite se posla i pažljivo otpustite obje matice. Čelični čeljusni ključ prekrijte mekom krpomili ljepljivom trakom kako ne biste oštetili zaštitu od kroma. Opuštene matice možete potom do kraja rukom odviti i odstraniti. Ne zaboravite prije početka posla ispod postaviti vedra!

Mogu se kupiti i posebna kliješta za armature i sifone sa zavijenim i plastikom prekrivenim čeljustima. Ona u potpunosti zahvaćaju cijev sifona tako da imate dovoljno snage za odvijanje. Pažljivim korištenjem galvanska obloga sifona neće se oštetiti. Umjesto kliješta možete upotrijebiti i univerzalni plastični otvarač kojim možete riješiti i druge probleme u domaćinstvu, kao što je npr. otvaranje prejako zatvorenih teglica ili konzervi. U slučaju nužde djelovat će i stari, kožni remen, koji položite oko sifona, snažno presavijte i upotrijebite kao polugu.

Kada ste sifon u potpunosti rastavi, sve dijelove temeljito očistite tvrdom četkom. Može se dogoditi da ćete tvrdokorne naslage morati odstraniti oštricom starog noža ili strugalicom. Kada sve dijelove temeljito isperete, obrnutim redom ih opet sastavite. Iskoristite ovu priliku pa zamijenite i sve brtve i gumene manšete na zidnom priključku. Ako je cijeli sifon u lošem stanju, cijeli zamijenite. Uobičajene mjere sifona za umivaonik su 1 ¼ cola s 40 mm – skim odvodom. Pri kupnji imajte sa sobom stari sifon kao uzorak. U nekim je primjerima zamjena plastičnog sifona fleksibilnim priključkom i onako najpraktičnije rješenje.

 Vodeni uređaji

Druga su mogućnost vodeni visokotlačni uređaji za čišćenje. Oni upotrebljavaju hidraulični tlak za odstranjivanje naslaga i odčepljivanje. Ovakve naprave imaju elastičan nastavak koji se uz pomoć cijevi priključuje na armaturu (odstranite regulatore mlaza!) i potiskuje u cijev koju želimo očistiti. Zbog vode koja pritječe gumena manšeta se napne i pritom prekine dovod prema gore. Kada je postignut određen tlak, zastala voda prodre i prekine začepljenje.

Možete koristiti uobičajene ½“ i ¾“ vrtne cijevi. Posebni nastavak za umivaonik sastavljen je od uspravne cijevi, u koju stavimo uređaj za čišćenje i jednostavno ga držimo iznad odvoda. Ovisno o izvedbi, takva je priprema primjerena za kade, tuš kabine, bidee, umivaonike, korita za pranje posuđa, te čak za odvode strojeva za pranje rublja i posuđa, promjera od 40 do 70 mm.

Za čišćenje WC-a, glavnih instalacija, krovnih odvoda i sl. promjera cijevi od 80 do 150 mm postoje, pak, odgovarajuće veće izvedbe. Freze za čišćenje cijevi možemo isto tako priključiti na uobičajenu cijev (npr. vrtnu). Voda, koja izlazi iz mlaznica, može otkloniti začepljenje u cijevi promjera od 50 do 150 mm.

Naprijed usmjeren vodeni mlaz zajedno s dvjema rotirajućim oštricama prodire kroz naslage i nečistoće. Osim toga, za temeljito čišćenje cijevi brinu i bočne mlaznice. Naprava ima i adapter tako da je možemo neposredno ili uz pomoć spojnice priključiti na 1/2” ili 3/4” cijevi. Mogu se nabaviti i posebni nastavci za visokotlačne uređaje za čišćenje, izrađeni posebno za čišćenje odvoda. Međutim, takvi nastavci nisu primjereni za čišćenje začepljenja predaleko u cijevi.

Savitljiva osovina i spirala za čišćenje

Kod kuhinjskih odvoda razni se ostaci često nakupljaju na stjenkama. Pritom pomaže jedino spirala za čišćenje cijevi koju možete kupiti u željezariji ili trgovini građevinskog materijala. Poduzeća, koja se bave profesionalnim čišćenjem odvoda, upotrebljavaju slične naprave. Osim ručnih izvedbi u različitim dužinama i promjerima, mogu se nabaviti i one koje pokreće električna bušilica. Preporučamo da ne uzimate najtanji model jer se takve spirale često presavijaju i stvaraju premalo trenja.

Upotreba

Završetak savitljive osovine kukom potisnite tako duboko u zidni priključak da osjetite otpor. Sada izmjeničnim okretanjem ručice lijevo i desno te istovremenim potiskivanjem na trzaj možete odstraniti naslage. Mogu se dobiti i osovine za čišćenje posebno izrađene za odstranjivanje začepljenja na zahodu.

Te robusne izvedbe imaju dvoslojnu spiralu za čišćenje s jezgrom od čelične žice. Teleskopski mehanizam omogućava podešavanje od 90 do 180 cm, pa tako možete odstraniti i začepljenja u odvodnoj cijevi iza zahodske školjke. Plastična zaštita sprječava da se keramika školjke ošteti. Kod takozvanih vodenih spirala djelovanje je dodatno potpomognuto hidraulikom. Vodene se spirale sastoje od adaptera, koji se pričvrsti na armaturu i duge, tanke plastične cijevi s mjedenom mlaznicom na kraju. Taj se dio potiskuje u začepljenu cijev i upotrebljava kao i spirala za čišćenje. Voda, koja nakon što otvorimo slavinu brizne iz uske mjedene mlaznice, dodatno povećava učinak čišćenja.

Ovu izvedbu možemo upotrijebiti za čišćenje umivaonika, korita za pranje posuđa, tuš- kabina, kada te, osim toga, za čišćenje teglica, vaza, auto -hladnjaka i još puno toga. Bez obzira na to što upotrijebite, nakon svakog čišćenja odvode je potrebno temeljito isprati dovoljnom količinom vruće vode. Naravno, još je bolje ukoliko spriječite samog začepljenje.

Već s nekoliko praktičnih mjera možete puno postići. Začepljenje može spriječiti npr. uložak od sitne rešetke, na kojem ostanu ostaci hrane, kosa i ostala nečistoća. Takve uloške za filtriranje možete dobiti u inačicama od plastike ili nehrđajućeg čelika.

Izvor: www.masmedia.hr

]]>