Odzvonilo najatraktivnijoj bespravnoj vili u Staroj Barbarigi

BARBARIGA – Odzvonilo je i najatraktivnijem bespravnom objektu na Vodnjanštini, vili pokraj mola u Staroj Barbarigi koju je prije nekoliko godina kupio Robert Vučković, liječnik iz Švicarske. On je, naime, bez građevinske dozvole nadogradio kat i potkrovlje na tom objektu koji se u državnom registru vodi kao zaštićeno kulturno dobro i koji se nalazi u obalnom pojasu.

Još prije godinu i pol dana građevinska inspekcija donijela je rješenje kojim se od Vučkovića zatražilo da sam ukloni bespravnu gradnju na ovom idiličnom i posve izoliranom dijelu brijunske rivijere, tik do mora. No, Vučković se oglušivao sve do jučer kada je inspekcija s mehanizacijom izašla na teren, a tada se investitor, kako kaže glasnogovornica resornog Ministarstva graditeljstva Kata Gojević, zapisnički obvezao da će ipak on sam na vlastiti trošak u roku od osam dana ukloniti bespravnu gradnju. Ovaj su objekt prije Vučkovićeve kupnje koristili djelatnici Hrvatske vojske, a od Drugog svjetskog rata u vili su bili visokopozicionirani državni dužnosnici. Kako je naš list već pisao, u tom je objektu najčešće boravio Mane Adžić, KOS-ovac koji je pratio Josipa Broza Tita, a koji se mještanima hvalio da je vlasnik vile.

Zgrada je sagrađena 1913. godine i do kraja Prvog svjetskog rata služila je kao gostionica, a nakon toga je u njoj bila škola. Zbog neshvatljivog odnosa Ministarstva graditeljstva, koje medije poziva na mjesto događaja na sam dan uklanjanja, i to tek nakon bliskog susreta inspekcije, mehanizacije te bespravnog graditelja, jučer nismo u Staroj Barbarigi naišli na investitora te smo uslikali tek radnike koji su počeli uklanjati potkrovlje. U dvorištu je bilo i nekoliko poslovnih ljudi, no nisu bili raspoloženi za razgovor, rekavši nam tek da će Vučković doći u Istru koncem ovog tjedna, što se baš ne slaže s informacijom iz resornog ministarstva da se Vučković zapisnički obvezao na rušenje o svom trošku. Neslužbeno smo saznali da su jutarnjem očevidu prisustvovali i predstavnici Konzervatorskog odjela, ali ne i, što je uobičajeno, policija. Zapisao i snimio Z. ANGELESKI Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>