Ogorčeni vlasnik sam ruši ugostiteljski objekt u Ravnima

LABIN – Val rušenja objekata bez građevinske dozvole zapljusnuo je i obalu Labinšćine, gdje je srušen jedan objekt u Svetoj Marini, a Robert Glavičić – vidno utučen, jer je ostao ne samo bez uloženih sredstava, već i bez posla i stalnih prihoda – počeo je proteklog petka uz pomoć prijatelja sam rušiti vlastiti montažni ugostiteljski objekt uz samu obalu u Ravnima podignut prije više od deset godina na temelju privremene dozvole.

Rušenjem tog objekta Ravni ostaju bez ikakva ugostiteljskog objekta uz more, što će iznenaditi mnogobrojne turiste i vlasnike apartmana kada se idućeg ljeta vrate u to mjesto na obali Kvarnera na području općine Raše. Bez svog okupljališta ostat će i mladi tog kraja kao i turisti kojima je tijekom ljeta to bilo jedino mjesto okupljanja i zabavljanja. Činjenica je da je taj lokal po izgledu, funkcionalnosti, ali ne i lokaciji, bio daleko od standarda uobičajenog za istarski turizam, ali je isto tako nedvojbeno da je nemoguće u Istri naći turističko mjesto s tako niskim komunalnim standardom, o čemu smo već mnogo puta pisali. Do tog mjesta vodi vrlo uska i opasna prometnica, nekvalitetnu kanalizaciju ima tek apartmansko naselje, a u skori dolazak vode u ovaj dio Labinšćine više ne vjeruju ni okorjeli optimisti. Mještani i vlasnici apartmana imaju problema i sa strujom, pa je nesretni vlasnik neuglednog, ali prijeko potrebnog i popularnog lokala, struju godinama dobivao iz agregata, a vodu je dovozio kamionima.

Promatrano iz činovničke kancelarije u kojoj je napisano rješenje o rušenju objekta koji teško da zadovoljava bilo koji zakonski članak – njegovom uklanjanju nema nikakvih primjedbi. Štoviše, zakon se mora provoditi dosljedno i na vrijeme te prema svima jednako. Ipak, uz sve to ovaj mladi čovjek iz Ravni – a mladih ljudi u tom i okolnim selima gotovo da i nema – žrtva je loše politike, loših političara i loših zakona kojima nije osnovni zadatak razvoj društva i njegovih građana. Raša nije jedina lokalna samouprava u Istarskoj županiji koja još uvijek nema prostorni plan, ali je zasigurno jedina općina u Istri koja je godinama na samom početku. Već godinama iz državnog vrha dolaze poruke da će se raspustiti lokalne zajednice koje na vrijeme ne donesu te dokumente bez kojih je ograničen praktički svaki razvoj i gradnja, posebice onaj legalan, ali nitko se ne sjeća da je zbog toga neki političar zakonski sankcioniran. Da je kojim slučajem barem jedan (grado)načelnik u Hrvatskoj zbog toga izgubio svoju fotelju, vjerojatno bi se mnogi lokalni političari uozbiljili. I mnogo odgovornije shvatili svoj posao.

U tom bi slučaju vjerojatno i vlasnik sada srušenog neuglednog montažnog ugostiteljskog objekta znao gdje i kako može graditi kvalitetan i lijep lokal. I još bi za to dobio poticajni županijski kredit. Na svoje dobro i dobro turista koji se odlučuju za ljetovanju u ovom dijelu Jadrana. Da vrlo dobro plaćeni političari nekome polažu račune, nije vrag da vodovod dosad ne bi stigao i do Ravni, ali i druga obližnja mjesta Labinšćine, bez obzira na to jesu li unutar granica općine Raša ili grada Labina. Ovako ispada da je žrtva zapravo krivac. Krivac zbog toga što je pokušavao živjeti i preživjeti uza sve barijere koje su mu postavljali političari, koji zasigurno ne osjećaju nimalo odgovornosti za njegov krah ili krah mnogih njemu sličnih. Ili, preciznije rečeno, za kočenje gospodarskog i društvenog razvoja svoga zavičaja. Uz ovaj konkretan slučaj, ostaje još jedan gorak osjećaj nakon spoznaje da država mnogo lakše trenira strogoću na onima koji nemaju nikakvo političko zaleđe i moć. Kako inače objasniti da se ni nakon rješenja nadležnog ministarstva, »koji ne odlaže izvršenje«, nije srušena terasa u Rapcu, koju je najmoćnija labinska tvrtka De Conte bez građevinske dozvole – ali uz blagoslov Gradskog poglavarstva – gradila uz samo more? M. MILEVOJ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>