Oliver Grigić: Kvadrat Trga stajao je samo 250 eura!

OSIJEK – Trg Ante Starčevića, čija je najavljivana cijena radova rasla s pet na 12, pa na 24… na kraju je stajao 60 milijuna kuna (pouzdani izvori kazuju da je potrošeno i pet-šest milijuna više) – a odustalo se od najskupljeg dijela projekta, koji je ujedno trebao biti zemaljska atrakcija – dizala u pothodnik.

Od sunca, koje je, iz zraka gledano, trebalo biti najveća atrakcija, nije ostalo ni “s”. No famozne klupe od tikovine, svaka teška 6.000 eura, na Trg su stigle. Napravljena je i fontana, koja, premda lijepa, sa svakim naletom vjetra prska vodu na sve strane. Kažu neki da je Trg “grbav”, drugi odgovaraju da će s vremenom sve “sjesti na svoje”. Građani su zamjerili i da su koševi daleko od klupa, da nema “spojenih” klupa za nešto veće društvo. Nema na Trgu ni Grupe građana, premda je taj spomenik bio na originalom nacrtu. “Građani” se neće ni vratiti, a na njihovo mjesto stići će spomenik dr. Anti Starčeviću. Provjerili smo što o svemu tome misli jedan od autora idejnog rješenja izgleda trga, arhitekt Oliver Grigić, koji je danas član Poglavarstva.

Ocjenjivački sud predložio je nekoliko korekcija, koje smo mi usvojili. Primjerice, uz rub zgrada predvidjeli smo granitnu “traku”, no kozervatori su to ocijenili neprikladnim. Zrake “sunca” ocijenjene su nepotrebnima jer pješacima ništa ne znače – kazuje Grigić. Na pitanje o “Grupi građana” odgovara kako pri raspisivanju natječaja nije bilo odluke o spomeniku Anti Starčeviću, pa se ona našla na projektu. Nema ništa protiv spomenika Starčeviću. Što se dizala tiče, od njih su odustali zbog klimatskih i tehničkih uvjeta, te cijene. – Kada se oduzme rekonstrukcija tramvajske pruge, cijena Trga, u koju je uključeno sve – od natječaja, dokumentacije, nadzora, instalacija, podnog grijanja, popločavanja… iznosi 45 milijuna. Kad se to podijeli s površinom Trga, ostaje 250 eura po kvadratu, što, uzevši sve u obzir, nije mnogo – kaže. Komentirajući cijenu klupa od 6.000 eura, Grigić kaže kako je elektroenergetska suglasnost stajala kao sve klupe zajedno. Autor: M. MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>